Димитър Найденов: Обезщетенията при пенсиониране трябва да останат, но да има разумна граница
Секция: Анализи
09 Февруари 2024 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Найденов: Обезщетенията при пенсиониране трябва да останат, но да има разумна граница Според него кабинетът "Денков-Габриел" постига добри резултати

/КРОСС/ Народни представители от ПП-ДБ предлагат да се сложи таван на обезщетенията при пенсиониране заради изкривявания при досегашното относително неограничено положение, най-вече в държавните предприятия.

В ефира на предаването „Пресечна точка" по NOVA, народният представител от ПП-ДБ Димитър Найденов уточни, че обезщетенията при пенсиониране трябва да останат, но да има разумна граница, която да не може да се надскача. Той даде пример с държавното предприятие РВД, където има случаи на много високи суми, изплащани при пенсиониране.

„Предложението, което ние сме внесели, е за 12 заплати, което е двойно повече от описаното в Кодекса на труда, където са шест. Ако няма никаква горна граница, сумите може да бъдат много високи", каза той.

По отношение на трусовете в управлението и поставения ултиматум от Бойко Борисов той заяви, че би призовал и двете страни да успокоят тона. „Разумът трябва да надделее. Когато предварително сключени договорки имат нужда от корекции, мястото за това не е пред камери, а на масата за преговори. Самата „сглобка" беше трудно постигната. Правителството „Денков-Габриел" постига добри резултати", добави той.

По думите му големите национални теми пред страната са Шенген, съдебна реформа и влизането в еврозоната, а в името на тези три национални цели трябва да се търси и намира консенсус.