90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова
Секция: КУЛТУРА
10 Февруари 2024 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
90 години от рождението на голямата актриса Татяна Лолова

/КРОСС/ Днес се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. Голямата българска театрална, кино и телевизионна актриса почина на 23 март 2021 г. на 87-годишна възраст.
Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 година в класа на професор Стефан Сърчаджиев, където учи заедно с Ицках Финци, Григор Вачков и Никола Анастасов. Тя е един от основателите на Сатиричния театър, макар че кариерата ѝ започва в Националното радио и тя не веднъж го е отбелязвала:

"Обичам Радиото, там съм почнала. Когато започвах, един от режисьорите каза: "Ех, такъв глас се ражда веднъж на сто години".

Татяна Лолова се е снимала в 45 филма, а сред най-запомнящите се нейни роли в киното са в лентите "Топло", "Сиромашко лято", "Бон шанс, инспекторе!", "Пътуване към Йерусалим", "След края на света", "Нощем с белите коне", "Опасен чар".

Хитовият и моноспектакъл "Дуенде" се радва на препълнени салони повече от десет години в Театър 199, както и в турнетата в страната и чужбина.

Автобиографичната книга на Татяна Лолова "Една втора живот" е рекордно преиздавана, дописвана и допълвана.

Татяна Лолова е сред най-известните и обичани български актриси, които всички ще запомним с огромния талант и усмивката, която носеше топлина и любов. Актрисата има десетки награди, сред които: "Заслужил артист" (1972), "Народен артист" (1986), Орден „Кирил и Методий" - III степен (1963), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля" за (Лидия Василевна) в постановката „Старомодна комедия" (1977), „Награда на Съюз на артистите в България за женска роля" за (Уини) в постановката „Щастливи дни" (1992), Наградата за женска роля за ролята на (Ангелина) във филма „Авантюра" на фестивала Златната ракла (1992), Орден „Стара планина", както и Награда за цялостно творчество на фестивала „Златна роза" (Варна, 2017).