Радостин Василев: Ротацията няма да се състои
Секция: ПОЛИТИКА
11 Февруари 2024 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радостин Василев: Ротацията няма да се състои

/КРОСС/  Ротацията няма да се състои. Това, което е постигнало това правителството, е по-добре за Украйна, отколкото за България. Това каза независимият депутат Радостин Василев в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите му скандалите в парламента са ежедневие, а в министерствата повсеместно има корупция.

Той коментира и убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"През последните 10 години многократно съм чувал за Мартин Божанов - това е репродукция на казуса "Осемте джуджета". Този човек го свързвам със Сарафов и Гешев. В организираната престъпност в България, за съжаление участва ръководството на прокуратурата", заяви той.

Той отрече информациите, че ще се включи в проект на Васил Божков. Окачестви ги като спекулации и отбеляза, че не е говорил с него по темата.

Радостин Василев коментира промените в Закона за хазарта.

„20% върху печалбата е много по-малко, отколкото 15% върху залозите. Това, което се случи, е лобизъм, граничещ с корупция. В преходни и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет, с ясното съзнание, че този закон не може да се върне с вето, бяха прокарани промени, които ощетяват хазната със стотици милиони лева. До момента имаше налагане на данък 15% върху всички залози, които един оператор приема, и това се следи от НАП. Сега направиха така, че те да имат лицензионна такса, увеличена от 100 на 300-400 хиляди лева. Това са грубо 10 милиона повече в хазната. Ставката я увеличиха на 20%, но върху печалбата, т.е. върху разликата от залозите и изплатените печалби, не върху оборота. Когато са ти заложени 1 милиона лева, ти 500 хиляди трябва да ги върнеш като печалби, т.е. максималната ти остатъчна печалба е 500 хиляди. 20% върху 500 хиляди са 100 хиляди или 50% по-малко от досегашния данък. Това ще доведе 500-600 милиона назад в бюджета. Това е нещо, което е абсолютен лобизъм. След една година ще може да се направи анализ какви щети са нанесени в бюджета", обясни Василев.

БНТ, „Говори сега"