Тома Биков: Няма ултиматум, а по-скоро разговор какъв да е профилът на външния министър
Секция: Анализи
11 Февруари 2024 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тома Биков: Няма ултиматум, а по-скоро разговор какъв да е профилът на външния министър

/КРОСС/ Не виждам ултиматум, а по-скоро един разговор какъв би трябвало да бъде профилът на министъра на външните работи и оттам и на останалите министри. Когато това правителство беше избрано, имаше една заявка, че в него не трябва участват ярки политически фигури, по-скоро да има образ на експертно правителство - това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

По думите му, в момента ПП-ДБ предлагат Николай Денков, който има нулева експертиза във външната политика. Те искат да заемат политически тази позиция на външен министър:

"Тяхната партия или формация иска да ѝ се чува гласа в Европа през Министерството на външните работи, което само по себе си е скандал, изречено от човек, който заема премиерския пост в момента. Колкото повече дълбаем в тази ситуация кой с какви мотивации иска да вземе въшно министерство, толкова по-няма да решим въпроса", каза Биков.

Той смята, че дори и да се преформатира правителството не като експертно, а като политическо, Денков отново не е подходящ за поста външен министър:

"...защото ние се намираме в една много сложна геополитическа ситуация - има много тежък, многостранен и многопластов конфликт между Израел и Палестина, имаме война в Украйна, имаме много сложни процеси в ЕС и в глобален мащаб, а ние стоим на границата на тези конфликти. Сменят се и газовите коридори и в този момент искаме да дадем това нещо на човек като г-н Денков, който аз съм убеден, че не е чел дори дипломацията на Кисинджър."

Не може да се експериментира с хора, за които МВнР ще осигурява достъп до някакви важни политици, смята Тома Биков и попита - каква е концепцията за българската външна политика.