Икономист: Политиката на Министерство на финансите с поемане на все по-висок външен дълг повишава инфлацията
Секция: ИКОНОМИКА
11 Февруари 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Политиката на Министерство на финансите с поемане на все по-висок външен дълг повишава инфлацията

/КРОСС/ Държавата има един основен ангажимент, който в последните месеци не е спазван - да има работещи институции, които да осъществяват своите функции. Това каза бившият заместник-министър на икономиката Димитър Маргаритов

Липсата на нови състави на регулаторните органи, чиито мандати са отдавна изтекли, влияе сериозно върху поведението на нелоялните търговци. „Ако КЗП влезе в своите функции, може да се разчита на това, че държавата ще допринесе, наред с пазарните механизми, които функционират, за това да имаме един спокоен пазар и от там вече да отговорим и на критериите за еврозоната", коментира Маргаритов.

Един от възможните начини за възпрепятстване на повишаването на цените от мобилните оператори е с колективен иск чрез Федерацията на потребителите в България. „Друг е въпросът, че подобен иск би продължил дълго време, но ще гарантира, че всички ние, които сме засегнати от това нарушение, в крайна сметка ще получим справедливост", обясни Маргаритов.

Икономистът Кузман Илиев коментира, че единственият начин за намаляване на инфлацията е чрез засилено производство. Политиката на Министерство на финансите с поемане на все по-висок външен дълг повишава инфлацията.

Германия е в рецесия, а това се отразява пряко върху икономиката у нас, тъй като тя е основен партньор на България. Стагнация има и в ІТ сектора, защото се освобождават много заети в сектора, посочи Илиев.

Икономиката в България е изключително зависима от политиката, смята икономистът.

„Според мен битките за позициите са малко като политически камуфлаж. Не мисля, че са толкова важни определените позиции. По-скоро г-н Борисов успява да покаже на своите партньори, че е доста силен в политическата игра и да им извива ръцете. Това се прави за сметка на гражданите, защото изпускаме големите теми", коментира Илиев.

Големите и сериозни теми са Зелената сделка, която прави неконкурентна икономиката на страната ни и прави така, че производството на електроенергия дори в момента е по-скъпо и затова България купува ток отвън. САЩ има забрана за нови разрешения за износ на втечнен газ. „Войната в Украйна продължава да се разразява, Близкият изток гори - откъде Европа и България да имат електричество и евтин газ, че да са конкурентоспособни", коментира Кузман Илиев.

В момента Европа унищожава земеделието си, за да постигне първата въглеродно неутрална икономика на глобално ниво. Европейските производители вече са неконкурентоспособни на вноса от трети страни, който не е подложен на никакви регулации, подчерта икономистът.

Според него Зелената сделка има алтернатива и тя е да се използват въглищата разумно, да се трансформират тези мощности с газови централи и да проучим дали разполагаме със собствени залежи. „Единствената беземисионна форма на производство е ядрената енергетика, но крайните зелени са против нея. Трябва да се използва наличния капацитет, да не се прескачат стадии и да внедряваме новите технологии, но постепенно и разумно. Не да унищожим това, което имаме към момента, и изведнъж да се окажем най-бедните от всички. Инвестициите вече започват да бягат в САЩ - там вратите са отворени, хората правят бизнес и не се интересуват", посочи Илиев.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"