Силни ветрове и интензивни валежи от дъжд
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Февруари 2024 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Силни ветрове и интензивни валежи от дъжд

/КРОСС/ Оранжев код за интензивни валежи от дъжд е обявен за две области на страната - Кърджали и Смолян, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В тези области се очаква да вали дъжд с количества 20-35 мм, в крайните южни райони- до 60 мм. В Кърджали предупреждението от втора степен е и за силен вятър с пориви 15-20 м/сек.

В десет области на страната е обявен жълт за силен вятър.

Това са областите Бургас, Варна, Добрич, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен, Ямбол. В тези области ще духа силен южен вятър, с пориви 15-20 м/сек. В Хасково е в сила предупреждение и за интензивни валежи от дъжд - 20-30 мм.

Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайните за периода - минималните ще са между 5° и 10°, в Източна България - малко по-високи, в София - около 6°, преобладаващите максимални - между 12° и 17°, в София - около 12°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. Ще духа силен, временно и бурен южен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 17°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, вечерта ще отслабва.

В планините ще е облачно с валежи от сняг. Условия за значителни валежи има главно в Рило-Родопската област. Ще духа силен, предиобед и бурен вятър от югозапад; следобед ще се ориентира от северозапад и ще отслабва. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 6°, на 2000 м - около 0°.

През следващите дни - 13 и 14 февруари, ще се задържи предимно облачно време. Валежи ще има на по-малко места и ще са по-малко по количество. С ориентиране и усилване на вятъра във вторник от северозапад, а в сряда от север-североизток, температурите ще се понижат още.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня.

Източник: БТА/НИМХ