Заболяване, предизвикващо парализа, тревожи властите в Гватемала
Секция: СВЯТ
12 Февруари 2024 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заболяване, предизвикващо парализа, тревожи властите в Гватемала Четирима души вече са починали от него

/КРОСС/ Увеличават се случаите на неврологично заболяване в Гватемала, което причинява мускулна парализа. Смъртните случаи са вече четири. Първите медицински тестове свързват тези симптоми с предишни стомашно-чревни инфекции, съобщава Voice of America (VOA).

Въпреки че причините все още се уточняват, проведените тестове показват, че пациенти са страдали от стомашно-чревно заболяване, причинено от бактерия, която може да се намира в пилешкото месо.

Ръководителят на отдел „Епидемиология" към Министерството на здравеопазването в страната Лорена Гоберн посочи, че бактериите могат да доведат до синдрома на Гилен-Баре.

Министърът на здравеопазването Оскар Кордон поясни, че са направили тестове не само на пилетата, но и на всички птици в района, включително и на водата в кладенците.

„Източниците на замърсяване могат да бъдат не само пилешкото месо, но и млякото, дори и зеленчуците, ако не са добре измити", предупреди Гоберн.

Загрижеността на медиците нараства, защото въпреки че по-голямата част от инфекциите са настъпили при възрастни, четвъртата потвърдена смърт е на дете под 8 години.

Местните здравни власти препоръчват засилени хигиенни мерки при приготвянето на храна, съобщават от Voice of Аmerica (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)