Училище помага на деца, засегнати от трусовете в Турция
Секция: ЛЮБОПИТНО
12 Февруари 2024 16:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Училище помага на деца, засегнати от трусовете в Турция

/КРОСС/ След опустошителното земетресение преди една година много турци все още не живеят в постоянни жилища. Обещаното възстановяване напредва бавно. Травмата от разрушенията е дълбока, особено сред децата. Именно на тях помощ и подкрепа оказва едно балетно училище - това на Фатма Сатар. Тя преподава танци и изкуство на около 300 деца няколко пъти седмично и се опитва да излекува поне част от раните, оставени от земетресенията.

Турският град Антакия, който някога е бил дом на стотици хиляди хора, сега прилича на поле от руини и празни парцели. В покрайнините на разрушения си роден град Енгин Ашкар се опитва да създаде усещане за нормалност за дъщеря си Кавин. Подобно на много други хора там, в зоната на земетресението, сега те живеят в контейнер - мрачна метална кутия, финансирана от правителството.

За да помогне на шестгодишната си дъщеря Кавин да се справи със страховете и травмите си след трусовете, Енгин я води на любимото ѝ място - в училището на Фатма. Някои от малките балерини там са останали сираци след бедствието. Учителката знае какво преживяват, защото самата тя е загубила роднини и приятели под развалините.

„Преди време повечето от децата не се усмихваха. Бяха постоянно разсеяни и толкова уплашени, че не искаха да напускат семействата си. Но бавно им помогнахме да преодолеят страховете си. Направихме го с изкуство, любов и съвместна работа. Просто искаме да си върнат част от стария живот", споделя Фатма.