Директорът на ПСС: Лавинната опасност остава висока
Секция: Туризъм
13 Февруари 2024 07:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Директорът на ПСС: Лавинната опасност остава висока Ключови при спасителна акция са първите 15 минути

/КРОСС/ „Шансовете при попадане в лавина без подходяща екипировка са доста ограничени, първите 15 минути дават 90% шанс да бъде изваден от лавина. Оттам-нататък с всяка минута спада шансът да бъде открит жив човек". Това заяви за „Здравей, България" директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, след като вчера лавина падна и затрупа трима сноубордисти и 1 скиор над Боровец, в резултат на което един от тях почина. Нешев предупреди, че лавинната опасност остава висока, особено в алпийския пояс.

„Факт е, че отиват да карат извън пистата без да проучат каква е опасността. Сноубордистите са били в по-ниската част, когато е паднала лавината. Вероятно е била предизвикана от човек", допълни Нешев.

По думите му България е една от страните, в която няма лавинно наблюдение, което да дава информация за обстановката в цялата страна. Единствената информация е за района на Банско, благодарение на Българската лавинна асоциация, но в общи линии това, което се дава за Банско, е валидно за цялата страна", коментира Нешев.

Според него е имало подценяване на условията и надценяване на възможностите от пострадалите вчера в Банско.