Стоянов: Да спрем с опитите за внушение, че предстои апокалипсис с връщането на бежанци
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Февруари 2024 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоянов: Да спрем с опитите за внушение, че предстои апокалипсис с връщането на бежанци

/КРОСС/ Вътрешният министър Калин Стоянов апелира да спрат опитите за внушения по линия на връщането на бежанци у нас. Той коментира темата по време на отчет-анализ за дейността на Главна дирекция „Гранична полиция" (ГДГП) през 2023 г. На събитието присъстват представители на дипломатическия корпус, народни представители и директори на служби в МВР.

„Да спрем с опитите за внушение, че едва ли не предстои някакъв апокалипсис с връщане на бежанци, да спрем да спекулираме с въпроси, свързани с Дъблинското споразумение и реадмисията, коментирани понякога от хора, които нямат представа за какво става въпрос", каза Стоянов.

Министърът акцентира, че България не е приела допълнителни условия, свързани с бежанци от Афганистан и Сирия, около приемането ни в Шенген.

„Искам да успокоя, че капацитетът на страната ни е достатъчен за прием на лицата, за които България е отговорна. Няма място за притеснение, всичко е в рамките на обичайния прием през последните години", каза Калин Стоянов. Той обясни, че ако системата за убежище на България е под натиск, страната ни ще може да поиска помощ от ЕС с новия пакт по миграция и убежище.

По думите му резултатът от отчета показва, че ГП се справя успешно с явлението нелегална миграция. Той добави, че това се дължи на денонощен труд най-вече на служителите от дирекцията.

Министърът добави, че МВР е изпълнило целта - чрез засилен контрол и задълбочено взаимодействие да покажем на нелегалните мигранти, че не бива да тръгват по маршрута през България, тъй като трудно ще преминат границата.

Нелегалната миграция е подхранващото звено на трансграничната организирана престъпност и ние осъзнаваме, че само с общи усилия можем да се справим, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той отбеляза, че спецоперациите на границата и във вътрешността на страната продължават.