Проф. Гечев: БСП не се отмятаме от позицията си – Тагарев е опасен, искаме мир и разглобяване на сглобката
Секция: Интервюта
29 Февруари 2024 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Гечев: БСП не се отмятаме от позицията си – Тагарев е опасен, искаме мир и разглобяване на сглобката Да сте чули от управляващите имат ли конкретни мерки за задържане на младите у нас, нещо за развитие на икономиката, за пенсионната система? Не. Всеки ден слушаме кой да яхне регулаторите и кой повече да краде, посочи социалистът

/КРОСС/ „Аргументите на ГЕРБ и ДПС днес повтарят категоричната позиция на БСП когато при номинацията му за министър на отбраната, заявихме, че няма да допуснем по никакъв начин този избор. И Тодор Тагарев не стана военен министър в кабинета „Петков". Това заяви пред bTV радио тази вечер народният представител от „БСП за България" проф. Румен Гечев.

„На фона на проблемите - сериозното недокомплектоване на армията ни, липсата на ново въоръжение, това, че самолетите F-16 ще ги чакаме до 3050 година сигурно, той все към Украйна гледа. Нищо не е свършил в България, а стои повече в Украйна. И все търси как да въвлече България в този конфликт. Тодор Тагарев е опасен за България и колкото по-бързо бъде свален,толкова по -добре", посочи още социалистът.

По думите му Кирил Петков е направил лоша услуга на Тагарев като е казал, че българският народ може и да не го харесва толкова, но пък го харесвали някакви евроатлантици в други страни. „Българският министър, който и да е той, бива избиран, за да защитава българските интереси, българската държава, не за да прави мили очи на чужди държави и народи, и да защитава чужди интереси", реагира проф. Гечев.

Народният представител добави: „Да, ние сме страна член на НАТО и трябва да изпълняваме своите задължения, но това не е конфликт в границите на НАТО. Защо трябва да играем авангард? Ангела Меркел и бившият премиер на Франция като подписаха Минските споразумения, защо после им измениха, защо България да е по-отговорна от Франция?"

В разговора за позицията на социалистите Румен Гечев бе категоричен: „БСП сме последователни - ние сме против санкциите срещу Русия, защото тези санкции съсипват икономиката. Второ - ние настояваме да се започнат незабавни преговори и с дипломатически усилия, а не с изпращането на повече оръжия, да се решава конфликта. Защото, колкото повече оръжия - по-жесток става конфликтът и повече хора - жертви", подчерта той.

Народният представител от БСП подчерта, че БСП е подкрепила предоставянето на хуманитарна помощ, но няма да подкрепя каквото и да е въоръжение, тъй като това не решава конфликта, напротив - задълбочава го.
На реплика на водещата, че все пак Украйна е нападнатата страна проф. Гечев отговори: „Да, този въпрос трябва да се разглежда балансирано, да - когато има война, няма напълно невинни. Но извън повтаряната теза за едната страна в конфликта, да посочим и другата: По данни на ООН украинското правителство е избило 14 хиляди руски граждани в Донбас, възродени са били и редица фашистки символи и паметници".

„БСП поиска изслушване на премиера Денков в четвъртък в Парламента, за да поставим ясно въпроса: Кой упълномощи премиера да ходи в Украйна и да говори за някакъв договор за двустранно сътрудничество? Какво е казал и обещал? Защото, от това, което чуваме - подобна ангажираност е директно въвличане на България във войната. Някой попита ли след скандалното изказване на Макрон, че западни войници няма да бъдат изпращани в Украйна, източноевропейски ще бъдат ли?", посочи социалистът.

За предстоящата ротация и управлението: „БСП искаме избори две в едно, тъй като тази сглобка колкото по-дълго стои на власт, по-зле става. Вижте колко отвратителна е картината в съдебната система, проядена от корупция. За развитие на икономика и енергетика не можем да говорим. България от износител стана нетен вносител на еленергия и този внос ще продължи да расте", коментира Румен Гечев. И добави:

„Кой да оглави регулаторите, кой да яхне държавните компании, най-вече в системата на енергетиката и кой да краде повече - за това слушаме всеки ден. Да сте чули нещо за икономиката, за пенсионната система, с какви конкретни стъпки ще задържат младите хора в България? Не. Всички ние слушаме как да си разпределят регулаторите", заключи народният представител от БСП.