Юлиян Попов: Тодор Тагарев е изключително принципен и компетентен човек
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Февруари 2024 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юлиян Попов: Тодор Тагарев е изключително принципен и компетентен човек

/КРОСС/ Призивите за оставка на военния министър Тодор Тагарев са резултат от нагорещени политически борби. Той е изключително принципен и компетентен човек. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той разказа повече за „формулата за мир" на президента на Украйна Володимир Зеленски. И обясни, че точка 8 от документа засяга екологичната сигурност и зеленото възстановяване на страната. България, Финландия и Германия са лидерите в тази инициатива, което, по думите на Попов, е и международно признание за нашата страна.

Министърът обясни, че България вече има много добър достъп до информацията за чистотата на Черно море. Състоянието на водата е добро, увери Попов. Но отбеляза, че на базата на битовото замърсяване има по какво да се работи. По отношение на опазването на природните богатства министърът каза, че „битката за дюните не е спирала".

Попов изрази мнение и за политическата обстановка в страната. „Когато си в политиката, трябва да работиш с дългосрочни планове, но да си готов да си тръгнеш във всеки един момент. Умерено съм удовлетворен от работата си", каза министърът на околната среда и водите.

Той смята, че политическата нестабилност в страната се управлява добре, тъй като в икономиката и социалния живот има спокойствие. Министърът е на мнение, че няма да се стигне до предсрочни избори, но не изрази категоричност.

Попов каза още, че присъствието на ДПС в управляващата формация е необходимо на самата партия, но и на всички други, които работят за промяната в Конституцията. Причината е нуждата от мнозинство в парламента, допълни той. По негови думи правителството трябва да пази дистанция от „битките в парламента".

Министърът коментира и проблемите в НИМХ. Той посочи, че се очаква да има увеличение на заплатите там.

Попов изрази позиция и страха от вятърните „перки" в Черно море. Той посочи, че тревогите са неоснователни, тъй като всяка от тях минава през много сериозни екологични оценки и обществени обсъждания.

По темата за въглищните централи министърът каза, че те ще се свият в следващите 2-3 години до 5% от производството. „Няма да бъдат затворени, а ще отпаднат заради пазара", допълни Попов.