ФАР и ООН за бежанците с Платформа за заетост на бежанци в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Февруари 2024 18:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ФАР и ООН за бежанците с Платформа за заетост на бежанци в България

/КРОСС/ Фондация за достъп до права - ФАР, в партньорство с UNHCR, агенцията на ООН за бежанците, обявява официалния старт на Платформата за заетост на бежанци в България. Тази иновативна платформа има за цел да свърже бежанците с работодатели, като насърчи независимостта и икономическото овластяване сред бежанските общности в страната.

През последните години България се превърна в държава, с важен принос за приемането на бежанци, особено от Украйна, Близкия изток и Афганистан. Към декември 2023 г. 67 769 украински бежанци са регистрирани с временна закрила в страната, а повече от 22 000, предимно сирийци и афганистанци, са подали молби за международна закрила.

Бежанците са възможност за работодателите. Бежанците притежават богатство от разнообразни умения, опит и таланти, които могат значително да обогатят местния пазар на труда и да стимулират икономическия растеж. Като улеснява достъпа на бежанците до възможности за заетост, Платформата се стреми да разгърне техния потенциал, насърчавайки приобщаващото развитие и социалното сближаване в България.

"Икономическото овластяване чрез заетост е от жизненоважно значение за бежанците, като осигурява не само източник на доходи, но и насърчава овластяването и независимостта", заяви Седа Кузуджу, представител на агенцията на ООН за бежанците в България. "Платформата за заетост на бежанци ще им даде възможност да възстановят живота си с достойнство, като същевременно имат положителен принос към приемащата ги общност".

Предприемачите и работниците бежанци внасят нови перспективи, устойчивост и предприемачески дух в местните икономики. Като подкрепя предприемачеството и заетостта на бежанците, Платформата е готова да стимулира иновациите и творчеството, допринасяйки за икономическия растеж и просперитета.

"Платформата за заетост на бежанците предлага жизненоважен ресурс за работодателите, които се стремят да се справят с недостига на работна ръка, като същевременно предоставят на бежанците възможности за смислена заетост", заяви Валерия Иларева, основател на Фондация за достъп до права. "Улеснявайки връзките между работодателите и работниците бежанци, Платформата насърчава интеграцията и преодолява културните различия, насърчавайки изграждането на по-приобщаващо общество".

С Платформата за заетост ФАР и ООН за бежанците ще свържат стотици бежанци с работодатели и ще предоставят ценни познания за административните и правните аспекти на заетостта в България. Платформата ще служи като мост, улеснявайки публикуването и популяризирането на предложения за работа, като същевременно ще дава възможност на търсещите работа да получат безпроблемен достъп до възможностите за заетост.

Насърчаваме както работодателите, така и бежанците да проучат възможностите, предлагани от Платформата за заетост на бежанци, като посетят www.employment.refugeelight.bg.