Виктор Божинов: Свободата е по-скоро лично преживяване, лично разбиране
Секция: Коментари
04 Март 2024 07:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виктор Божинов: Свободата е по-скоро лично преживяване, лично разбиране

/КРОСС/ Свободата е по-скоро лично преживяване, лично разбиране. Опитът да впрегнем понятието в това, че държавата е свободна, че тя осигурява свободата, ми се струва доста илюзорен. Това каза снощи режисьорът Виктор Божинов в предаването „120 минути" по бТВ.

Важно е доколко разбираме истинската същност на свободата - като възможност, като проблем или като ограничение. Животът е битка, а тази битка е важна за онези, които искат да постигнат нещо, смята Божинов.

„Човек, който е самодостатъчен и самодоволен, който гледа дребнаво само в най-близкия си кръг, той не може да бъде свободен, защото неговият светоглед е изключително ограничен. Той няма нужда от свобода", каза още режисьорът.

Виктор Божинов коментира двата полюса в обществото, когато се говори за 3 март. „Ние отказваме да разбираме историята в нейната сложност, в нейната многопластовост. Искаме тя да е максимално опростена. Ето защо, когато аз се готвих за филма „Възвишение", се запознах с едни първоизточници, които бяха много ценни и много верни", каза още той.

Ако Русия ни е освободила, това вероятно е станало заради нейни други амбиции. „В това няма лошо. Важното е, че има един исторически факт - тогава България се е появила на картата на Европа", каза режисьорът.

Казва, че не го е срам да бъде благодарен за нещо, но отказва да бъде благодарен на колене.