За първа година повече от половината новозавършили лекари искат да останат у нас
Секция: Интервюта
04 Март 2024 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За първа година повече от половината новозавършили лекари искат да останат у нас Тенденцията се обръща за първи път от 10 години насам

/КРОСС/ Анкета показва, че за първа година повечето от половината новозавършили лекари искат да останат у нас. Тенденцията се обръща за първи път от десет години насам.

„Последните 2-3 години съотношението на тези, които искат да заминат за чужбина, и на тези, които искат да останат в страната, е 50 на 50. Тази година има доста рязък скок на желаещите медици, завършили у нас, да останат в България ", обясни съставилият анкетата д-р Милко Пенев.

Причината за промяната на тенденцията може да е пандемията. „Защото голяма част от студентите по медицина влязоха в болниците. Имаха възможност да практикуват, свикнаха със системата. Видяха нейните недостатъци и предимства. И това се отрази на крайните решения на колегите", коментира още д-р Пенев.

„БЛС полага усилия да задържи младите лекари и да направи привлекателна професията в България. Разбира се, това е дълъг процес. Не може да стане рязко и изведнъж. Но по време на пандемията застанаха до нас опитните лекари и видяха, че и в България може да се прави медицина", обясни проф. д-р Милена Станева, член на УС на БЛС.