Зам.-министър Йоцев: Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2024 06:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Йоцев: Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна

/КРОСС/ „Бизнесът има интерес да произвежда качествена и безопасна храна, за да стигне и остане на пазара. Затова самоконтролът е в основата на доверието на потребителя и на него се крепи цялата хранителна индустрия." Това заяви снощи заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев по време на VI годишен форум „Отговорно производство и търговия" на изданието „Мениджър".

Заместник-министър Йоцев подчерта, че успешният бизнес с храни от суровините до трапезата се основава на три основни стълба, включващи безопасност, качество и устойчивост, която съдържа цял комплекс от изисквания и политики, гарантиращи продоволствената сигурност. Спазването им е базата за изграждане на доверие между участниците по веригата.

По време на форума, в който участваха представители на браншови организации на производители, преработватели, търговци и потребители, стана ясно, че на българския пазар се разкриват все повече възможности за реализация на продукцията на родните производители при конкурентни условия с останалите и гарантиране на сигурност, яснота и предвидимост по отношение суровини, продукти, обеми. Беше подчертано, че водещо е поддържането на международните и европейски системи и стандарти за качество, което гарантира сигурността на потребителя и повишава неговото доверие.

В този контекст заместник-министър Йоцев посочи, че Българска агенция по безопасност на храните успешно изпълнява функциите си по отношение гарантиране на хранителната безопасност в ролята й на официален държавен контрол. От бранша бе изразена подкрепа за прилагането на официалния държавен контрол от БАБХ и посочиха, че има много добро ниво на регулация и контрол по отношение безопасността на храните.

На форума беше поставена и темата за необходимостта от обновяване на производствените стандарти, като беше направено разграничение, че има браншови и национални стандарти. Заместник-министър Йоцев припомни, че Министерство на земеделието и храните инициира процес на преглед на националните стандарти за храни и обновяването на тези, които не отговарят на промените в европейското и национално законодателство. Той припомни, че спечелилият доверието на потребителя бранд „БДС" е означение за доброволен национален стандарт и уточни, че по настоящем в България няма официални и задължителни държавни стандарти за производство на храни. Смисълът на прилагане на доброволните стандарти е да даде гаранция за поддържане на утвърдено качество, което да донесе принадена стойност при завоюване доверието на потребителя.

По отношение политиките по агрохранителната верига, заместник-министърът посочи, че за близо десетте месеца в управлението, екипът на Министерство на земеделието и храните успя да разработи седем закона, четири от които ЗИД и три нови, като успя да ги придвижи до различна степен на готовност - от междуведомствено съгласуване и одобрение от МС до второ четене в Народното събрание. Заместник-министър Йоцев подчерта, че фокусът на направените промени е в посока пазарна и бизнес визия за сектора, като сред по-значимите са тези в Закона за храните и Законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Той посочи, че целта е свързана с осъществяване на проследимост, подобна на тази за безопасност на храните. Заместник-министърът подчерта, че от първия ден политиките се структурират по продуктови вериги, като посочи, че към момента работят 15 консултативни съвета, както и два национални съвета по храните и горите, като 7 са напълно нови, 3 изцяло обновени и преструктурирани по модел, който включва представители от всички заинтересовани страни, в това число от бизнеса, браншовите организации, науката, институциите. Целта на тези съвети е да допринесат за взимането на информирани решения и да подпомогнат подобряването на баланса по съответните продуктови вериги.

Във връзка с направената от ЕС заявка през настоящата седмица за „даване назад" по отношение зелените изисквания на ОСП за малките фермери, заместник-министърът коментира, че се очаква това да се отрази на намаляване на административната тежест и да подпомогне конкурентността им на пазара. Той подчерта, че България с активната си позиция многократно отстоява необходимостта от облекчаване на изискванията по отношение климатичните въздействия в общата селскостопанска политика, като кауза на екипа е да се създадат условия за облекчаване на производителите от несвързани пряко с производството тежести с фокус към по-добро приобщаване и позициониране на пазара.