Осем детски картини участват в благотворителна изложба в подкрепа на талантите на Община Марица
Секция: КУЛТУРА
30 Март 2024 17:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осем детски картини участват в благотворителна изложба в подкрепа на талантите на Община Марица

/КРОСС/  Първа благотворителна изложба в подкрепа на талантите на Община Марица стартира с осем рисунки на деца от школата по изобразително изкуство „Шарена палитра" към НЧ „Светлина - 1929 г." в Труд. В нея се представят творбите на Габриела Гъркова, Елена Хубенова, Емануела Каракашева, Константина Хубенова, Нанси Богданова, Станислав Станчев, Теодора Узунова и Теодор Кисимов, обединени под мотото „Община Марица - моят роден край".

Първите две картини бяха откупени от кмета на Община Марица и председателя на Общинския съвет. Творбата на 8-годишната Теодора Узунова, изобразяваща храма „Св. Троица" в Труд, впечатли Димитър Иванов, а рисунката „Параклис „Успение на Пресвета Богородица" на Елена Хубинова завладя с индивидуалния си творчески почерк Виолета Христодулова.

„Идеята е да се подкрепят и популяризират школите, в които творят деца и да им се предостави пространство, в което да експонират своите произведения. Това е възможност подрастващите да бъдат мотивирани да разкрият своя потенциал", коментира заместник-кметът по образование и здравеопазване Анелия Симеонова. Тя уточни, че стартирането на инициативата ще даде възможност да бъдат подкрепени талантливи деца от общината, които се занимават с изкуство и спорт.

Детската школа по изобразително изкуство „Шарена палитра" при НЧ „Светлина - 1929 г." в с. Труд се посещава от деца на възраст от 6 до 14 години. Техен преподавател е Катя Петлова, която е дългогодишен детски учител и е завършила магистратура по изобразително изкуство в ПУ „Паисий Хилендарски". От 5 години тя води заниманията по рисуване на младите таланти. В нея освен че творят, те се подготвят и за специализирани паралелки и гимназии по изобразително изкуство. Учениците посещават два пъти седмично занятията, което им дава възможност да реализират творческия си потенциал. Всяка година възпитаниците на Катя Петлова участват в регионални и национални конкурси, както и в благотворителни базари. Тази година усилено работят за предстоящите празници на с. Труд - на 1 май и в седмицата на Св. Дух, като се подготвят и за участия в конкурси, обявени в програмата на Министерството на образованието и науката.