Това е енергията на бъдещето
Секция: Технологии
30 Март 2024 18:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Това е енергията на бъдещето

/КРОСС/ От години учените полагат усилия да овладеят термоядрения синтез на сливане на атомните ядра, който би осигурил на човечеството чиста и на практика безкрайна енергия.

Такъв термоядрен реактор от вида „Токамак" съществува и в него участват ЕС, Индия, Китай, Русия, Южна Корея, Япония, както и държави, които имат собствени варианти на термоядрени реактори.

Генералният директор на ITER Пиетро Барабачи обясни, че COVID пандемията и забавените доставки на някои от компонентите, както и проблеми в качеството им са забавили реализацията на проекта, първоначално планиран за 2025 г. „Първа плазма, която се очакваше в края на идната година, беше слаботокова плазма - едва няколко процента от общия ток. Ще опитаме нещо различно. Ще прескочим тази стъпка и ще се насочим директно към такава, която да ни позволи да преминем към пълна магнитна енергия възможно най-скоро. Т.е. ще намалим общото забавяне в достигането на ядрената фаза на операцията. Сега правим две неща. Първо реорганизираме и ремонтираме, което тече по план. Освен това изготвяме нов цялостен план по проекта, който ще представим на Съвета на ITER след няколко месеца. Това е състоянието в момента."

Програмата за енергийни изследвания в сферата на ядрения синтез продължават с десетилетия и продължава от десетилетия. ITER е най-значимият от проектите, работещи по ядрения синтез, но не е единствен, подчерта Пиетро Барабачи. „Енергийните изследвания изобщо са нещо с огромно влияние върху човечеството. Всички го знаем. Все търсим нови форми на енергия и е необходимо да се освободим от зависимостта си от изкопаеми горива. Колкото повече опции пред бъдещите поколения, толкова по-добре. Това, що се касае човечеството, очаквам да бъде най-същественият принос на ITER. Това ще отнеме време, защото ядреният синтез ще изисква ITER, но и други технологии, които ще съпътстват ITER. Ядреният синтез не е магическо решение на всичките ни проблеми."

Термоядреният синтез ще повлияе върху климатичните промени, но в дългосрочен план. „Не следва да разчитаме на него, за да задвижи действия за борба с изменението на климата сега. Не смятам, че е редно. Просто искам да управлявам очакванията. По-важното сега е да се изгради инфраструктурата ни на ядрена енергия от вида и с технологиите, с които разполагаме сега, както и на ВЕИ. Хубаво е да се инвестира в дългосрочното бъдеще."

Сред участниците в проекта е и Русия. „В този проект бих казал, че няма никакво влияние геополитическата ситуация. Всички работим за една и съща цел. Много се гордеем с това, защото в науката и технологиите имаме много важна, мащабна цел и всички работим от различни части на света, за щастие, по това направление."

Рисковете при развитие на подобни нови технологии са много и трябва да бъдем подготвени за тях, заяви Пиетро Барабачи. „Именно това правим, проверяваме и се подготвяме. Въпросът е, че когато навлизаш в нова територия, можеш да предвидиш рискове и да се подготвиш за много неща, но си остава приключение. Може и трябва да си подготвен, за нещо, което не си знаел. Не може да бъдеш изненадан и шокиран.