Васил Велев: 1 януари вече не е дата за еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
30 Март 2024 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: 1 януари вече не е дата за еврозоната „Европа вече започна чувствително да изостава от Америка и Китай, вече и Индия ще ни догонва като БВП“, коментира икономистът.

/КРОСС/ България е последна по покупателна способност в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат за миналата година.

„Развиваме се и растем, но не с достатъчно бързи темпове. Другите страни от Централна и Източна Европа ни изпревариха значително. Те доближават вече средното до ЕС. Това е така, защото не произвеждаме достатъчно БВП на глава от населението. Пак сме последни по производителност, затова и като стандарт на живот сме последни", коментира в „Тази сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„Европа вече започна чувствително да изостава от Америка и Китай, вече и Индия ще ни догонва като БВП", допълни още той.

„Откакто сме част от Европейския съюз, България винаги е била на последно място по покупателна способност, измерена по този начин. Разбира се, факторите са комплексни и ключовото, към което трябва да се стремим, е темп на ръст - по-висок от средноевропейския, за да може да има някакво реално сближаване. Това, което се случва през последните години, не е достатъчно - както по отношение на растежа на инвестициите, така и по отношение на ръста на доходите", посочи главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„Ще влизаме в еврозоната - няма страна членка, която да е станала част от този общ интеграционен паричен съюз с минимална заплата по-малко от 500 евро", посочи той.

Според Васил Велев никой вече не се ангажира с дата 1 януари - за приемането на страната ни в еврозоната. Според него това ще се случи през 2025 г., но по-скоро към средата на годината.

„Стремежът е да увеличаваме доходите с ръст в икономиката, а не с взети заеми. За 2024 г. за жалост имаме двуцифрен спад в индустрията. Никога повече български премиер не бива да казва и да си мисли- „няма значение, че българската икономика ще пострада", обясни Васил Велев.

„Очакваме новото служебно правителство да повлияе положително, защото ние имахме криза всяка седмица - всяка седмица се разваляше сглобката по няколко пъти. Сега за 2-3 месеца ще имаме устойчиво управление", допълни още той.