Мика Зайкова: Мога да кажа само добри думи за Димитър Главчев, защото той е добър специалист
Секция: ИКОНОМИКА
31 Март 2024 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Мога да кажа само добри думи за Димитър Главчев, защото той е добър специалист

/КРОСС/ Мога да кажа само добри думи за Димитър Главчев, защото той е добър специалист. Неговият политически опит много ще му помогне в работата му като премиер. Това каза снощи финансистът Мика Зайкова в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите й, осемте месеца, в които Димитър Главчев е оглавявал Сметната палата, е доказал професионализма си. „И че когато една длъжност изисква деполитизация, той я прави изключително съзнателно", допълни тя.

Минималната работна заплата в България остава най-ниската в ЕС, въпреки увеличението. Качеството на живот в страната е ниско, а статистиката на „Евростат" показва, че ние сме държавата с най-нисък БВП на глава от населението и най-слаба покупателна способност. В бюджета за 2024 г. се очертава, че БВП ще бъде по-нисък с минимум 7,5 милиарда лева, посочи тя. „В годината, в която нашите основни търговски партньори, като Германия, се сриват, ние сме намалили и вноса, и износа си, закриват се предприятия, намалили сме работните места със 70 000 спрямо януари 2023 г. Нашата производителност и енергийна ефективност е ниска. И какво заложи г-н Асен Василев - господинът заложи 3,2 ръст на БВП. Това е пълен абсурд! Нито една световна уважаваща себе си агенция, световна банка, ОИСР, дори МВФ не могат да дадат такъв ръст - те дават максимум 2. Приходната част на бюджета ще спадне жестоко, тя и сега не се изпълнява", обясни Мика Зайкова.

Инфлацията трябва да се бори чрез повишаване на производителността на труда и ефективността му, а не чрез изравняване на доходи, подчерта финансистът.