Владимир Николов: Смисълът на конституционната реформа е нещо да се усъвършенства
Секция: ПОЛИТИКА
31 Март 2024 07:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Николов: Смисълът на конституционната реформа е нещо да се усъвършенства

/КРОСС/ Никак не сме спокойни, тъй като заявките, че конституционната реформа ще породи някакъв напредък и ще доведе до усъвършенстване на нещата, категорично не са верни. Всички се убедиха какви огромни проблеми бяха създадени и какви „бомби" са заложени в механизма относно конституирането на служебния кабинет. Това каза снощи председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов в предаването „Говори сега" по БНТ.

Конституционните реформи по думите му са били направени на всяка цена и самоцелно. „За да направиш една конституционна реформа, трябва да имаш ясна визия, трябва да имаш механизъм за обществена оценка и да знаеш до какво ще доведе. Така не може да се борави с Конституцията и съдебната власт. Смисълът на конституционната реформа е нещо да се усъвършенства. Беше предизвикан хаос, управлението на съдебната система е изключителна затруднено. Практически беше ликвидирано единството на съдебната система. Ние в момента нямаме единна съдебна система. Прокуратурата е част от съдебната система условно, на книга, което е изключително вредно, и беше поставена под политически контрол. Беше раздалечена тотално прокурорската от съдийската общност, което е контрапродуктивно и ще има вредни последици години напред", коментира Николов.

Той припомни, че всички тези опасности са били казани в конституционния дебат от професионалните организации на магистратите, от експерти, конституционалисти и неправителствения сектор. „Никой не обърна внимание на това нещо", посочи той.