Петър Чолаков: Демокрацията е скъпа
Секция: Анализи
31 Март 2024 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Чолаков: Демокрацията е скъпа

/КРОСС/ Демокрацията е скъпа. През последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори, а скоро тази сума може да достигне и един милиард. Това каза в предаването „Тази неделя" политологът Петър Чолаков.

Според него изборите трябва да бъдат 2 в 1 заедно с европейските. В противен случай избирателната активност ще бъде изключително ниска и няма да има представителност.

Той посочи, че конституционните промени са направени прибързано и некомпетентно и затова се е стигнало до абсурдни ситуации в разписаните текстове.

Според политолога в служебния кабинет трябва да има политически фигури от различните политически сили.

Преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков смята, че Димитър Главчев е най-подходящата фигура за служебен министър.

Той заяви, че не приема сериозно политическите заклинания и клишета за „ярки партийни фигури" в служебното правителство. „Ние все пак избираме правителство, а няма по-политически постове от тези на министри, наред с народните представители. Идеята, че ще извадим някакви администратори, без какъвто и да било политически опит, от техните офиси и канцеларии е не само несериозно, но е и вредно за държавата", заяви той.

Според него има разлика между административен и политически опит. Само първото не е достатъчно, за да се управлява държавата. Той даде пример със Стефан Софиянски, проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Близнашки.

„Никакъв прецедент няма да има, ако видим политически фигури. Целият въпрос е как те осъществяват дейността на кабинета и дали ще допуснат тези лоши прецеденти от последните години за използването им пряко от президента за управление на държавата. Някои служебни премиери и министри е опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки. Това не трябва да се допуска", заяви Цеков.

Сега отговорност за министрите носи министър-председателят, а за него отговорност носи президентът. „Министрите отговарят също пред президента, но чрез министър-председателя", поясни конституционалистът.