Как ще купуваме само с електронна рецепта антибиотици и лекарства за диабет
Секция: Здраве
01 Април 2024 09:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как ще купуваме само с електронна рецепта антибиотици и лекарства за диабет

/КРОСС/ Електронните рецепти за антибиотици отново стават задължителни от днес - 1 април. Те ще се изписват и отпускат само и единствено по електронен път, тъй като изтича гратисният срок, който правителството даде за паралелно ползване и на хартиени бланки.

Издадените до вчера хартиени рецепти ще важат шест месеца, когато са за многократно изписване, и един месец при еднократното изписване на дадено лекарство. Пациенти с такива бланки няма да бъдат връщани, уточняват от Министерство на здравеопазването.

От BTV припомниха, че в края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в миналото.

И въпреки че системата за издаването на е-рецепти бе подготвяна в продължение на цели две години, въвеждането ѝ беше съпроводено с много грешки и трудности. Готови ли са лекарите и фармацевтите този път?

Ние и досега отпускахме антибиотици с е-рецепта, но от днес вече това ще е задължително на 100%. В голяма степен проблемите в системата са отстранени, но не е изключено да се появят нови - те ще са свързани най-вече с липсващите лекарства, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той е категоричен, че ако лекарят позволи генерично заместване на едно лекарство с друго, фармацевтите го правят. „Призовавам лекарите по-често да позволяват тази опция, защото така се създава по-малко неприятности за пациентите", поясни Костов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки припомни също така, че една от последните промени в системата е свързана с т.нар. офлайн изписване на лекарства, т.е. когато лекарят няма връзка с интернет. Когато той възстанови тази връзка, е-рецептата автоматично бива вписана в системата, а лекарствата могат да се получат от всяка една аптека в страната. Когато пациентът влезе в аптеката, трябва да каже датата, на която е изписана тя, както и ЕГН-то си, поясни още той.

Целта на въвеждането на е-рецепти е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се сложи края на злоупотребата с антидиабедни медикаменти. Според фармацевтите занапред ще е невъзможно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от лекар.