Водещи медицински специалисти: При колоректалния карцином е необходим мултидисциплинарен подход
Секция: Здраве
01 Април 2024 11:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водещи медицински специалисти: При колоректалния карцином е необходим мултидисциплинарен подход Млади лекари представиха 25 клинични случая от реалната практика на Masterclass на БАМО

/КРОСС/ Водещи медицински специалисти от различни специалности се обединиха около необходимостта от прилагането на мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на колоректалния карцином. Това стана по време на провелия се в София двудневен Masterclass на тема „Колоректален карцином". Обучението е организирано от Българската асоциация по медицинска онкология (БАМО) в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД). Masterclass-ът се състоя в последните два дни на март - Месеца за повишаване на осведомеността за рака на дебелото черво и в Световния ден за борба с това заболяване - 31 март. Той бе насочен към медицински специалисти, лекари-специализанти и студенти по медицина.

Председателят на БАМО д-р Мила Петрова, дм. откри официално събитието с думите: „Благодаря ви, че сте тук и сте отделили от време си за една кауза, която всички ние в сферата на медицинската онкология вярваме, че ще бъде успешна и че ще има смисъл. Специално приветствие и към младите колеги, които все още се обучават. Благодаря ви, че сте тук и се надявам това, което ще видите да ви стимулира, защото възможностите в онкологията в България са на същото ниво, каквито са и по света. Това е вторият masterclass, който организира БАМО, но е основният по значимост, тъй като говорим за едно много мултидисциплинарно заболяване и ако трябва да бъдем честни - колоректалният карцином може би е първото онкологично заболяване, което обединява много специалности в едно."

„Колоректалният карцином, неговият контрол - и по отношение на скрининг, и по отношение на лечение, и всичките му аспекти, които това заболяване оказва в живота на хората и обществото, наистина го правят кауза", каза председателят на БОНД проф. д-р Асен Дудов по време на своето приветствие към участниците в Masterclass-а. Той припомни какво е било лечението на болестта преди години като отбеляза, че днес медицината има страхотно развитие при справянето с това онкологично заболяване. Проф. Дудов подчерта важността на провеждания Мasterclass, като каза, че той е посветен на нещо, което наистина променя живота на стотици хиляди хора в страната и милиони в света.

Обучението премина при изключително голям интерес като участие в него взеха специалисти по патология, гастроентерология, хирургия, образна диагностика, нуклеарна медицина, лъчетерапия и медицинска онкология от водещи онкологични центрове в България.

В първата сесия „Скрининг, патология и образна диагностика при карцином на дебелото черво" лектори бяха четири дами - проф. д-р Галина Куртева, дм (МБАЛ „Сердика"), д-р Диана Кьосева (УМБАЛ „Св. Иван Рилски"), доц. д-р Веселка Стойнова, дм (Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост) и доц. д-р Валерия Хаджийска, дм (УМБАЛ „Александровска").

Лекторите във втората сесия „Роля на гастроентеролози и хирурзи в диагностиката и лечението на карцином на дебело черво" бяха доц. д-р Александър Кацаров, дм (ВМА), доц. д-р Петко Карагьозов, дм (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда"), проф. д-р Панайот Куртев, дм (МБАЛ „Сердика"), проф. д-р Ивелин Такоров, дм (ВМА), д-р Захари Захариев (МБАЛ „Уни Хоспитал"-Панагюрище).

Темата „Хирургично лечение на карцином на дебелото черво. Противотуморно лекарствено лечение" бе широко дискутирана в третата сесия, където презентатори бяха доц. д-р Николай Белев, дм (УМБАЛ "Еврохоспитал" Пловдив), д-р Недялка Великова (Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост), проф. д-р Кирил Драганов, дмн (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда"), д-р Антоанета Томова (КОЦ - Пловдив), проф. Николай Цонев, дм (УМБАЛ „Света Марина"), доц. д-р Елеонора Димитрова, дм (УМБАЛ „Св. Марина") и д-р Любов Симеонова (УМБАЛ „Св. Иван Рилски").

В рамките на Masterclass-а се проведоха и две мултидисциплинарни срещи, по време на които бяха представени и обсъждани 25 клинични случая от реалната практика. Всички бяха представени от млади лекари, а туморни бордове от доказали се медицински специалисти дискутира по изнесените данни. Първият ден членове на туморния борд бяха д-р Марчела Колева (МБАЛ „Св. София"), д-р Захари Захариев (МБАЛ „Уни Хоспитал" - Панагюрище), доц. д-р Петко Карагьозов, дм (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда"), проф. д-р Галина Куртева, дм (МБАЛ „Сердика") и проф. д-р Панайот Куртев, дм (МБАЛ „Сердика"). На втория ден в туморния борд участваха д-р Недялка Великова (Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост), д-р Теодора Караниколова (МБАЛ „Надежда"), д-р Елена Арабаджиева, дм (УМБАЛ „Александровска"), д-р Вера Мегданова-Чипева (УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ") и доц. д-р Желязко Арабаджиев, дм (Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда").

По данни на Световната здравна организация (СЗО) колоректалният карцином е третият най-често срещан рак в света, представляващ приблизително 10% от всички случаи на рак и е втората водеща причина за смъртни случаи, свързани с онкологични заболявания в света. През 2020 г. се изчислява, че в световен мащаб са диагностицирани повече от 1,9 милиона нови случая на рак на дебелото черво и са регистрирани повече от 930 000 смъртни случая. Очакванията са до 2040 г. тежестта на колоректалния карцином да се увеличи до 3,2 милиона нови случая годишно (увеличение от 63%) и 1,6 милиона смъртни случая годишно (увеличение от 73%).

Заболяването засяга предимно по-възрастни хора, като по-голямата част от случаите са при хора на възраст 50 и повече години. Рискови фактори за развитие на заболяването са висок прием на преработено месо и нисък прием на плодове и зеленчуци, заседнал начин на живот, затлъстяване, тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол.