Нов срок за кандидатстване за „За жените в науката“ с общ награден фонд 15 000 евро
Секция: Наука
01 Април 2024 19:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов срок за кандидатстване за „За жените в науката“ с общ награден фонд 15 000 евро До 30 април ще бъде отворена програмата, която ще отличи трите най-талантливи жени учени у нас

/КРОСС/ Срокът за кандидатстване за престижните отличия „За жените в науката" на L'Oréal и ЮНЕСКО е удължен с един месец. Това означава, че талантливите жени учени от цялата страна могат да изпратят своите кандидатури до 30 април 2024 г. Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Националната програма „За жените в науката" е един от най-престижните научни конкурси в България и света. У нас тя стартира през 2010 г. в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България, като до днес успява да отличи 36 великолепни дами за техния научен потенциал и постижения с общ награден фонд 180 000 евро.

Тази година още три талантливи изследователки ще имат възможност да спечелят награда от по 5000 евро всяка, с която да подпомогнат кариерното си развитие и научните си проекти, с които ще променят света към по-добро. Освен финансов стимул, програмата има за цел да отдаде заслужено внимание на високите постижения на българските жени учени и да стимулира повече малки момичета да преследват кариера в науката.

Програмата е предназначена за дами с българско гражданство до 35 години, които се занимават с изследвания в сферата на природните науки. Други необходими изисквания са те да бъдат докторанти или вече да са защитили докторска степен, както и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение. Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2024 г. ще бъдат обявени на официална церемония по награждаване през ноември.

Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 30 април 2024 г.

Глобалната програма „За жените в науката" е отличила над 4100 жени учени в над 110 държави, имайки за цел да насърчи половото равенство в научните сфери и да увеличи броя на дамите в науката. В момента само 33,3%* от учените в света са жени, а само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъдени на дами.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.