Четирима министри заявиха, че няма да участват в служебен кабинет
Секция: ПОЛИТИКА
01 Април 2024 17:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четирима министри заявиха, че няма да участват в служебен кабинет Коментарите им бяха направени след заседанието на Министерския съвет в понеделник

/КРОСС/ Четирима министри в оставка отказват да бъдат част от състава на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.

"Нямам намерение да бъда служебен министър. Димитър Главчев, който се очаква да бъде служебен премиер, не е говорил с мен". Това заяви министърът на спорта в оставка Димитър Илиев след заседанието на Министерския съвет.

"Самият Главчев заяви, че служебният кабинет трябва да е политически неутрален. Аз съм част от изпълнителния съвет на "Продължаваме промяната", което изключва по дефиниция участието ми в служебното правителство", заяви регионалният министър Андрей Цеков. Той припомни, че ПП е взела и решение членове на партията да не участват в кабинета "Главчев".

"Аз съм с политически мандат, поради което се връщам в парламента", заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Той припомни, че е част от ръководството на "Демократична България" и ще се върне в НС като част от парламентарната група, а относно наследника си в правосъдното министерство Славов заяви: "Надявам се да внесе изготвения законопроект за съдебната власт и да го приемем".

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на свой ред заяви, че при този вариант не би участвал в състава на бъдещо служебно правителство, ако получи покана за това. Попитан какво би казал на своя наследник на поста, както и кои са важните политики, които трябва да бъдат продължени, Тагарев посочи: „Продължаването на помощта за Украйна срещу финансови компенсации и използването им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската армия".

"Много неща сме започнали и за тях времето не стигна". Така земеделският министър в оставка Кирил Вътев отговори на въпроса дали би останал в служебния кабинет "Главчев". Той каза, че не е потърсен засега, но ако му бъде предложено да остане на поста си, ще прецени дали да се съгласи. "Нека да получа покана и ще го обсъдим, да видим как ще се развият събитията и ще преценим", коментира Вътев.

Източник:БГНЕС