Процедурите, конституционните промени и ефектът от тях
Секция: Анализи
02 Април 2024 10:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Процедурите, конституционните промени и ефектът от тях Анализ на Борислав Цеков и Иван Брегов

/КРОСС/ Конституцията е предвидила временно съвместяване на длъжностите, включени в каталога от потенциални кандидати за служебен министър-председател. След като го е предвидила, няма значение какво пише в закона, защото конституционната норма има непосредствено действие. Това заяви в студиото на БНТ "Денят започва" доц. Борислав Цеков - доктор по конституционно право, по повод извънредно заседание на Народното събрание с една точка в дневния ред - приемане промените в Закона за БНБ на второ четене, за да може да се изпълни процедурата по назначаване на служебен министър-председател според новите правила в Конституцията.

Добре е, че сега уреждат техническите детайли. При всички положения, става дума за следната елементарна фигура: Конституцията е предвидила, че тези длъжностни лица могат да бъдат; тогава, когато се вземе решение, че едно от тях може да бъде служебен министър-председател, се прекъсва изпълнението на заеманата служба - сега се урежда, че това ще бъде под формата на неплатена отпуска; след това заема длъжността, а след прекратяване се връща на предишната длъжност. Няма никакви основания за твърденията за противоконституционност, разясни доц. Цеков.

Д-р Иван Брегов - правен експерт в Института по пазарна икономика, добави, че Конституцията поставя изискване кандидатите за служебен министър-председател "да не са в политическа несъвместимост и да имат свой политически неутралитет".

Знаем, че те ще заемат този пост по силата на конституционна норма, а не като представители на политически сили, излъчени от тях. Така че и аз не виждам условия за противоконституционност, заяви той.