Студенти от 56 държави кандидатстваха за стаж в българския институт INSAIT
Секция: Наука
02 Април 2024 19:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти от 56 държави кандидатстваха за стаж в българския институт INSAIT

/КРОСС/ Студенти от 56 държави кандидатстваха за възможността да прекарат летен стаж в българския институт INSAIT. Сред тях са представители на водещи университети от САЩ, Германия, Великобритания, Швейцария, Китай, Индия и др. Кандидати има и от далечни държави като Непал, Индонезия, Етиопия и др.

Одобрените кандидати са под 3% или едва 23-ма студенти, сред които и четирима българи. Те ще имат възможност да работят с изследователи от Института за период от 8 до 12 седмици, започвайки от месец юни. Това е второ издание на програмата, а успехите, които INSAIT постига през последната година в областта на изкуствения интелект, големите езикови модели и компютърното зрение, увеличават интереса към нея.

Сред одобрените кандидати има носители на златни медали от международни олимпиади и състезания, а някои вече са и с научни публикации на авторитетни научни конференции. Сред студентите има класирани в топ 1% на най-талантливите деца на държави като Иран, Индия, Китай и др.

Институтът за научни изследвания в областта на компютърните технологии (INSAIT) е част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Той има стратегическо партньорство с Швейцарските федерални технологични институти в Цюрих и Лозана и е привлякъл финансиране от компании като българската SiteGround, Google, Amazon, VMWare, както и от редица представители на българската екосистема.

Преди около 2 месеца INSAIT обяви и стартирането на безпрецедентна за България стажантска програма насочена към български студенти, по която ще бъде осигурена стипендия в размер на 2000 лв. на месец за най-талантливите ни младежи.

Пресцентър на МОН