Една четвърт от населението на България до три години ще бъде от пенсионери
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Април 2024 19:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Една четвърт от населението на България до три години ще бъде от пенсионери

/КРОСС/ Над 1,5 млн са българите на 65 и повече навършени години, сочат данните на Националния статистически институт и Министерството на здравеопазването в края на 2022 г. Това представлява 23,5 % от населението на страната.

Цифрите бяха цитирани по време на кръгла маса а, посветена на достъпа на възрастните хора до дългосрочни грижи в домашна среда.

През периода 2020-2034 г. населението на 65+ години се очаква да продължи да се увеличава.

Статистическата прогноза сочи, че през 2027 г. делът на населението на 65+ години спрямо общия брой на населението в страната ни ще възлиза на 24,5%, в края на 2034 г. - 27,6%, а към края на 2060 г. ще достигне до 31%.

В България липсва гарантиран достъп на възрастните хора до качествени, финансово достъпни здравни, социални и интегрирани здравно-социални услуги за дългосрочна грижа в общността и домашна среда, каза експертът по социални дейности и политики към „Каритас България" Светлана Гьорева по време на кръглата маса.

Бяха цитирани и данни, според които в голяма част от малките и отдалечени населени места възрастните хора нямат достъп до медицинска помощ, не могат да разчитат на личен лекар, аптека и друг вид здравни грижи.