Богдан Богданов: Имаме изчисления, които показват какви са загубите ни от неприемането ни в Шенген
Секция: ИКОНОМИКА
03 Април 2024 06:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богдан Богданов: Имаме изчисления, които показват какви са загубите ни от неприемането ни в Шенген

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Лице в лице" по БТВ Богдан Богданов, каза че когато имаме повече потребление, това движи икономиката ни." Изключително важно е да се увеличат доходите на най-уязвимите слоеве на обществото, като пенсионерите, а не те да разчитат на помощи само около големи празници".

„Индивидуални разговори с премиера Денков и вицепремиера Мария Габриел не сме имали. Представихме приоритетите си и отчет на текущия период", посочи той.

„Имаме изчисления, които показват какви са загубите ни от неприемането ни в Шенген. Преки и косвени ползи за страната ни от приемането ни по въздух и море в Шенген са около 42 млн. лева. Съществените ползи ще се видят, когато бъдем приети и в сухопътния Шенген. Общият ефект ще бъде около 1,1 млрд. лева на година. Това включва най-вече тежкотоварния транспорт, ползите за българския бизнес - 500 млн. Има едни 540 млн. лева допълнителни ползи алтернативни приходи при спестяване на времето за изчакване по границите", обясни министърът на икономиката.

„Ако активният диалог с Австрия продължи, аз съм оптимист, че ще бъдем приети в Шенген. Мигрантският натиск намалява. Виждаме реалните икономически ползи от приемането на България и Румъния. Надявам се разумът да надделее и до края на годината да станем пълноправен член на Шенген", посочи министър Богданов.

„Средната годишна инфлация за февруари спадна до нива около 3,3%. Очакваме трендът да се запази. Спестяванията в България растат. През последните години се положиха значителни усилия да се повишат средните възнаграждения", каза още той.

По думите му чуждестранни инвестиции у нас има, но все още има какво да се желае. "У нас има усещане, че институциите не функционират както трябва, инвестициите зависят и от правилна реформа на съдебната система", стана ясно още от думите му.