България представи кандидатура на Центъра за подводна археология
Секция: Наука
03 Април 2024 20:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България представи кандидатура на Центъра за подводна археология Кандидатурата е за получаване на категория 2 – Център за подводно и световно наследство към ЮНЕСКО

/КРОСС/ Министърът на културата Кръстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатурата, с която дейността на българския Център за подводна археология да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2 на Център за подводно и световно наследство. Министър Кръстев е убеден, че центърът ще изпълнява успешно задачата си на надежден партньор на ЮНЕСКО и ще се утвърди като водещ фактор за проучването, опазването и популяризирането на подводното и световно културно наследство в Черноморския регион.

Центърът ще се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология, държавен културен институт към Министерството на културата на Република България, създаден през 1978 г. Проектът е резултат от стратегията и усилията на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Центъра за подводна археология. Като партньори Министерството на културата привлече Община Бургас, с която ще бъде подписан специален меморандум, както и други черноморски общини.

Концепцията бе представена и насърчена в Рияд (Кралство Саудитска Арабия) по време на 45-ата сесия на комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през септември 2023 и предстои да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия.

През идните месеци ЮНЕСКО ще проведе проучване относно готовността на България да създаде черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на ЮНЕСКО, въз основа на което ще бъде взето и крайното решение.

Страната ни е втората в света и първата в Европа, която през 2003 г. ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство от 2001 г. и внесената концепция е свързана с изпълнението на стратегията на споменатата Конвенция.

Целта е центърът да се утвърди като световен лидер в изпълнението на политики за опазването на подводното културно наследство. Мисията му е затвърждаването на международното и регионално сътрудничество в областта на подводното и световното наследство, насърчаването на научните изследвания и развитието на регионалните мрежи от организации и експерти, както и обучаването и обмена на добри практики и знания.

На базата на подготвения проект за създаване на Регионален център на ЮНЕСКО за подводна археология за Черноморския регион, той ще работи за приемането на Конвенцията на ЮНЕСКО от всички страни в Черноморския регион, за професионалната специализация в проучването, опазването и управлението на подводното културно наследство, създаването на партньорства и работата по международни проекти, изграждането на регионална лаборатория за консервация и интердисциплинарни изследвания.

Богатото, разнообразно и добре запазено подводно културно наследство на България открива големи възможности пред България, но и налага сериозни отговорности. С ясното съзнание за това Министерството на културата ще продължи да води активна политика за развитието на подводната археология и опазването на подводното културно наследство.

В по-глобален мащаб създаването на Център за подводно и световно наследство е свързано и с проекта на Министерството на културата „Център за изкуствата на остров „Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол. Центърът ще предлага съвременна визия за изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за представяне на културни продукти, за творчески и работни срещи и лаборатория за опазване и изследвано на културното наследство, за споделяне на опит и за обучение.. Министерството на културата е осигурило средства за осъществяване на предпроектното проучване и създаване на цялостна концепция на центъра.

България подписа и Споразумение с ЮНЕСКО за продължаване дейността на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа (РЦОНКН) като център от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО в София, Република България за нов 8-годишен период.