Димо Дренчев: Някои български семейства страдат заради хазартни дългове, това трябва да спре, като се ограничи или дори забрани хазартът
Секция: Коментари
03 Април 2024 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димо Дренчев: Някои български семейства страдат заради хазартни дългове, това трябва да спре, като се ограничи или дори забрани хазартът

/КРОСС/ „Управляващите са в страхотна издънка по отношение на хазарта - освен България, не знам дали има друга държава, може би Северна Македония, която да изглежда по този начин - масово и навсякъде да има реклами на най-различни хазартни игри и казина.", каза народният представител и координатор за област Перник от „Възраждане" Димо Дренчев.

Той допълни, че в повечето развити държави от Западна Европа, към които и ние се стремим, или е наложена, или предстои да се наложи законова забрана за реклама на хазарта.

„Огромната зависимост на телевизиите от приходите, които имат от хазартните компании, всъщност е една от основните причини за отровната медийна среда, която имаме в България. Когато зависиш от един клиент и от един бранш, ти не можеш да си обективен, а напротив, започваш да разпъваш чадър, започваш да му даваш възможности. За цялото общество ще бъде по-добре, ако телевизиите се освободят от зависимостта си от хазартните компании. Ние, като законодателен орган, трябва да вървим твърдо в посока ограничаване на рекламите на хазарта и облагане на хазартните игри с цел да намалим хазартната зависимост сред населението.", коментира още Димо Дренчев.

Той смята, че държавата има сериозен проблем с приходите на спортните клубове, които в момента са зависими също от хазартния бранш. Това е така, защото общините не финансират достатъчно спортните клубове, а парите в Министерство на спорта се разпределят по някакъв непрозрачен и неправилен начин към федерациите.

„Този проблем не е само за футбола, но имаме и такива волейболни и баскетболни отбори. Ако сега този законопроект бъде приет, те ще трябва да се преориентират, но истината е, че парите в икономиката няма да се загубят. Ако гражданите не дават парите си за хазарт, те ще ги дават за потребление на друг вид стоки, така че това ще освободи и средства в друг тип бизнеси, надявам се по-чисти, по-легални, по-светли.", допълни Димо Дренчев.

За него тъй наречената хазартната зависимост прави една верига към редица други зависимости и в крайна сметка тя атакува самата молекула на обществото - самото семейство.

„Предполагам всеки има безброй примери с разбити семейства, разбити съдби, разбити животи, вследствие на хазартната зависимост. Аз самият се сблъсках с такъв преди две седмици - случи се трагедия в семейството на мои познати, заради натрупан огромен дълг от хазарт. Затова още един път ще кажа - ние като законодателен орган трябва на всяка цена да вървим към потискане и към ограничаване на хазарта.", каза в заключение народният представител от „Възраждане".