Всички университети, в които се преподава български език, ще могат да изпращат лектори в чуждестранни висши училища
Секция: Наука
03 Април 2024 20:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всички университети, в които се преподава български език, ще могат да изпращат лектори в чуждестранни висши училища

/КРОСС/ Процедурата за изпращане на лектори по български език в чуждестранни университети е облекчена с одобрена от правителството промяна в постановлението за осигуряване на преподаватели във висши училища извън страната. Целта на подготвените от МОН изменения е да се създадат условия за още по-ефективно изпълнение на политиката по засилване, популяризиране и укрепване на чуждестранната българистика. Това се очаква да окаже положително влияние както върху имиджа на българските лекторати в чуждестранните висши училища, така и за повишаване на интереса на чуждите студенти към българския език, литература и култура.

Право да командироват лектори вече ще имат и държавните висши училища, в които се преподава български език, без да се изисква акредитация в професионално направление „Филология" от област „Хуманитарни науки". Допълват се и показателите за измерване на постигнатите резултати от командированите преподаватели, като към тях ще се включват извършени дейности, свързани с популяризиране на българския език, литература, традиции и култура зад граница. Срокът за командироване се обвързва пряко с резултатите от работата зад граница за всяка учебна година и може да бъде до 6 години при условие, че има съгласие от страна на лектора, на командироващата българска институция и на приемащия чуждестранен университет.

Разширява се обхватът на потенциалните кандидати, като се допуска участието в конкурси не само на преподаватели, заемащи академични длъжности, но и на тези, които са на преподавателски позиции, съгласно Закона за висшето образование. Намалява изискването за преподавателски стаж (от 3 на 2 години), необходим на кандидатите, като се премахва изискването той да е непрекъснат през последните пет години.

Осигурява се възможност за признаване на учебната натовареност и развиваната академична дейност от командированите преподаватели за целите на академичното им развитие в България.

Пресцентър на МОН