Какво да правим, ако попаднем на буря сред природата
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Април 2024 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво да правим, ако попаднем на буря сред природата

/КРОСС/ При гръмотевична буря във високата планина не трябва да заставаме близо до дървета.

"Ако има много дървета е много опасно. Може би най-правилното е да застанем на около 10 м от няколко дървета, но да не сме по-близо", съветва планински спасител.

Важно е да не се допираме до корените на дърво, защото те са проводник на електричеството. Ако видим единични скали, не трябва да се докосваме и до тях.

„Защото статичното електричество пълзи по влагата по самия камък, както и по дървото. Ако сме в малка пещера, на която сме на 1-2 от входа, пак може да ни засегне", казва планинският спасител.

Телефоните трябва да са изключени. „Когато са включени, те излъчват цифрови пакети, които правят статично електричество във въздуха, което привлича другото електричество. В много случаи вече е доказано, че хора са ударени от светкавица по време на телефонен разговор. светкавицата влиза от посоката на телефона."

Ако високо в планината носим метални щеки, най-правилно е да ги оставим някъде далече от нас, а след бурята да се върнем да ги вземем.

„Най-правилната ситуация е да намерим безопасна зона далеч от камъни и единични скали, от всякакви единични неща, котио стърчат, да клекнем, да сложим главата си между краката, както сме клекнали, да наведем главата надолу и с ръце да запушим ушите си. Ако имаме дъждобран или нещо гумирано, може да се наметнем с него", съветва още планинският спасител.

Нова телевизия, „Събуди се"