Жълт и оранжев код за валежи и гръмотевични бури
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2024 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт и оранжев код за валежи и гръмотевични бури

/КРОСС/ Жълт и оранжев код за валежи и гръмотевични бури е в сила за днес за цялата страна.Оранжев код е обявен за областите Благоевград и Смолян, а за останалата част от страната - жълт.

Днес още преди обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици; на места явленията ще са интензивни. Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен, от юг-югоизток. Максималните температури ще между 13° и 18°, в София - около 12°.

Над планините облачността ще бъде значителна. Ще има и валежи от дъжд, над около 1500 метра - от сняг, на повече места и придружени с гръмотевици в следобедните часове; в Рило-Родопската област има условия явленията да са интензивни. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад, ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 7°, на 2000 метра - около 1°.

По Черноморието преди обяд ще е почти без валежи, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат 15°-17°. Температурата на морската вода е от 11°-12° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца, вечерта ще започне да се повишава.