Министър Кондева се срещна с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Май 2024 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Кондева се срещна с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева се срещна с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница.

„На първо място държа да Ви уверя, че гледаме в една посока - да бъде направено всичко необходимо България най-после да има Национална детска болница. Поканих Ви на тази среща, за да обсъдим най-належащите въпроси, както и бъдещата комуникация между Министерството и Съвета", посочи д-р Кондева.

Представителите на консултативния орган заявиха, че е от ключово значение да бъде определен статутът на лечебното заведение, а също и да бъде изготвен анализ на транспортната свързаност и възможностите за достъп до бъдещата сграда. Те поставиха въпроса и за кадровата обезпеченост на Националната детска болница.

В отговор, министърът посочи, че е в непрекъсната връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и двете институции ще работят в синхрон. „Кадровата политика в здравеопазването трябва да бъде устойчива и дългосрочна. В началото на месец април тази година МЗ стартира изпълнението на проект за „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти", заяви д-р Кондева. Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението ще продължи до края на 2028 г. Специалностите, които ще бъдат финансирани по този проект, са предимно педиатрични. Паралелно с това ще бъдат проведени разговори и с Министерството на образованието и науката, за да се търсят възможности за съвместни политики в тази област.

По отношение на „Здравната инвестиционна компания за детска болница", министър Кондева уведоми, че е разпоредила одит на дейността на дружеството, с цел да се запознае с всичко извършено до момента.

Общественият съвет отправи молба към министъра да бъдат посочени експерти от ведомството, които да отговарят за комуникацията със Съвета и да бъдат пряко ангажирани с всички дейности по изграждането на Националната детска болница. Д-р Кондева пое ангажимент да определи такива експерти, както и да одобри предложените от Обществения съвет правила за тяхната дейност.