Васил Велев: Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка
Секция: Анализи
12 Май 2024 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Велев: Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка

/КРОСС/ От недостиг на кадри за летния сезон за поредна година се оплакват от туристическия бранш. Хотели и заведения не могат да открият работници за всички позиции - от чистачи до администратори и рецепционисти.

„Мога да кажа, че туристическият бранш е готов за сезона, но е силно притеснен от липсата на работна ръка в момента, което е най-големият проблем", коментира в предаването „Тази неделя" председателят на Българската асоциация за туризъм Ивелин Кичуков.

По думите му подобен проблем има не само в България, но и в повечето европейски държави. И той се задълбочава.

„Ако миналата година имахме незаети 40 000-50 000 работни места, тази година може да говорим за повече от 80 000 свободни работни места в туристическия бранш у нас", обяви Кичуков.

Според него единствено държавата може да помогне за преодоляването на тази криза чрез промени в законодателството. Той признава, че първите стъпки са направени - за първи път от 15 г. е облекчено издаването на работни визи.

„Ние нямаме квалифицирани кадри. Университетите ни нямат пряка връзка с бизнеса и сектор „Туризъм", училищата - също. В съседна Гърция тези училища и университети са свързани с бизнеса, а при нас връзката е само на хартия, поне към този момент", коментира още представителят на туристическия бранш.

Темата коментираха и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

„Между образованието и работодателите няма достатъчно добра връзка. Това важи както за план-приема в средните професионални училища, така и за висшето образование. Пазарът има нужда от инженерно-технически кадри, а университетите бълват специалисти в хуманитарните и икономическите науки, от които имаме излишък, или по-малък недостиг", потвърди и Васил Велев.

Той напомни, че в момента на пазара на труда най-много се търсят машинни оператори, техници, заварчици, строителни работници.

„Проблемът не е само с летния сезон, той е много дълбок и е за дълго. Трябва да се решава час по-скоро", допълни представителят на работодателските организации.

Липсата на мотивация и трудови навици е не по-малко съществен проблем, допълни Велев.

Президентът на КТ „Подкрепа" обяви, че по това отношение нямат разминавания с работодателите.

„Ние имаме изключително сериозен проблем с професионалното образование, което съсипахме. Създадохме училища, които първо не дават най-добра подготовка за живота и второ, не отговарят на реалните потребности на икономиката и обществото", заяви синдикалистът.

В България има много хора, които не работят и не учат, отбеляза Манолов.

бТВ, „Тази неделя"