САЩ ще наложат 100% мито върху електромобилите от Китай
Секция: Автомобили
12 Май 2024 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ ще наложат 100% мито върху електромобилите от Китай

/КРОСС/ САЩ ескалират търговската си война с Китай, като още през следващата седмица се очаква да бъде обявено увеличение на митата за внос на електрически превозни средства от азиатската държава. От сегашните 25% митническите такси ще скочат на 100%, съобщава The New York Times.

Митата от 25% бяха въведени от администрацията на Доналд Тръмп през 2018 г. Настоящият президент Джо Байдън ще обяви увеличението им до 100% на 14 май. И това трябва да се превърне в бариера за навлизането на китайските електрически превозни средства в САЩ. Увеличението ще засегне още слънчевите панели, батериите и други продукти за чиста енергия. Решението е взето в рамките на закона за защита на националните производители, които не могат да се конкурират с евтиния внос от Китай.

Някои политици в САЩ смятат, че дори това увеличение не е достатъчно. Сенаторът от Охайо - Шерод Браун, призовава за пълна забрана на доставките на китайски електрически превозни средства в страната.

Това е нов удар срещу опитите на Китай да внася коли в Щатите. Преди няколко месеца Байдън нареди разследване на китайските коли, които се продават в САЩ. Според президента тези машини могат да събират поверителна информация за граждани и критични инфраструктурни обекти и да я предават на китайските власти. Това създава рискове за националната сигурност.