Любчо Георгиевски: От няколко години ВМРО-ДПМНЕ основава своята политика върху антибългарска реторика
Секция: Интервюта
13 Май 2024 06:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любчо Георгиевски: От няколко години ВМРО-ДПМНЕ основава своята политика върху антибългарска реторика

/КРОСС/ Очевидно ние ще имаме ситуация, при която Македония след тези избори ще бъде много по-близо до сръбския свят, отколкото до европейския. Мястото за оптимизъм е много ограничено. Това каза снощи Любчо Георгиевски в предаването „120 минути" по бТВ.

От няколко години ВМРО-ДПМНЕ основава своята политика върху антибългарска реторика. „Просто не мога да видя как могат да направят този завой след толкова много негативна енергия изведнъж да кажат: „Чакай, това не е толкова голям проблем!", заяви Георгиевски.

По думите му предизборната кампания в Северна Македония е била доминираната от един повтарящ се въпрос - вписването на българите в конституцията като условие за начало на преговори с Европейския съюз. „На фона на скандиранията обаче не стана ясно защо това е проблем. Председателят на Македонската академия на науките винаги казва: Ако се вкарат българите в конституцията на Македония, това е крах, край на Македония! Когато ви го казва един председател на Академията, това създава обществено мнение", заяви Георгиевски.

Вкарването на българите в Конституцията на Македония не е проблем, категоричен бе той. „За Македония да се вкарат българите в конституцията с оглед на това какво преживя Македония и какви компромиси направи - с гърците промяната на името, с албанците - промяната на вътрешното разпределение и много, много други отстъпки!", смята Георгиевски.

„Аз съм на чисто с общата история между Македония и България и нямам проблем тук в Македония да говоря за това, макар че все по-малко и по-малко ме викат на интервюта", допълни той.

Казва, че в уравнението са се включили силите на антибългаризма и проюгославието.

„По-голямата част от македонците не могат да преболедуват югославянството и Югославия. И когато ние излязохме 1990 година и създадохме отделна, независима Македония, когато Югославия се разпадаше, Милошевич беше много страшен по това време. Започнаха да вървят към тази идея. Българското вето и тази реторика, която тогава дойде от някои български по-екстремни политици и постъпки, просто отключиха още веднъж сърбоманството в Македония. И се страхувам, че в този момент, на фона на тази структура на македонски елити, и „дълбока" държава, и население - на всички тях им е добре дошъл разговорът за българското вето, за да се обърнат отново към сръбския свят", каза бившият премиер.

В момента Вучич води една постоянна в реториката си много позитивна политика към Македония. „И мисля, че много от македонците ще бъдат дори по-щастливи да влязат в някакъв съюз със Сърбия, отколкото да влязат в Европейския съюз", допълва той.

„Македонското общество трудно се освобождава все още от тази югославска, комунистическа идеология. Това е последното общество от републиките в бивша Югославия, в което тази декомунизация, и деюгославянизация все още не е приключила в съзнанието на обществото, на интелектуалните елити, а дори и на голяма част от народа. Най-тъжното е, че днес то преобладава в цялото ВМРО-ДПМНЕ, което утре трябва да формира правителство", казва Георгиевски.