Министър Милошев беше гост на церемонията по откриването на 36-та Международна среща на студентите по геодезия в София
Секция: Туризъм
13 Май 2024 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Милошев беше гост на церемонията по откриването на 36-та Международна среща на студентите по геодезия в София

/КРОСС/ Министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова бяха официални гости на откриването на 36-та Международна среща на студентите по геодезия в Университета по архитектура, строителство и геодезия, организирана от сдружение „IGSM София 2024".

Министър Милошев определи събитието, което събира за една седмица в България над 150 бивши и настоящи студенти от Европа, Азия и Мароко, не само като ползотворна платформа за културен и професионален обмен, но и като чудесен пример за конгресен туризъм, като възможност млади хора от цял свят да се запознаят с многобройните възможности за туризъм, които предлагат столицата и страната ни. По време на престоя си и работните сесии, наред с останалото, участниците ще търсят „съкровищата на България" и ще посетят най-стария жив град в Европа - Пловдив.

„Пожелавам на добър час на инициативата, за мен бе чест да съм част от това събитие, не само заради връзката му с туризма и гостоприемството ни към участниците от държави от цял свят, но и в личен план, като завършил този университет и факултета по геодезия, заедно с министър Коритарова." С тези думи министър Милошев се обърна към ръководството на УАСГ и организаторите, с които се срещна по време на откриването на международната среща.

Министър Милошев разговаря със заместник-ректора по научна и приложна дейност, качество и акредитация на УАСГ проф. д-р инж. Елена Пенева-Златкова, с декана на Геодезическия факултет доц. д-р инж. Иван Кунчев, с проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, дългогодишен член на Настоятелството на УАСГ, председател на минно-геоложката камара и заместник-председател на „КРИБ", с проф. д-р инж. Славейко Господинов - бивш заместник-ректор и бивш декан на факултета, с инж. Димитър Пенев от Регионалното ръководство на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и други преподаватели.

Сред официалните гости в зала Аула Максима на церемонията по откриването беше и кметът на Район „Лозенец" Константин Павлов. Той приветства гостите на територията на столицата и окуражи младите специалисти не само да работят през следващите дни, но и да се запознаят със забележителностите на София. Когато мечтите и идеите се превръщат в карти, започва модерността, каза кметът Павлов.

Гостите бяха посрещнати с думите „добре дошли в България, държава, която е била на още на първите карти, с население по нашите земи, което датира от древността, хилядолетия преди Христа".

Геодезическият факултет при УАСГ е единственият в България и като такъв е основното и водещото звено за осигуряване нуждите на страната с професионални кадри в областите, свързани с геодезия, картография и кадастър, а също и управление на европейски инфраструктурни проекти, екология и опазване на околната среда. Ключова част от структурата на Министерството на туризма и дирекциите, свързани с управление на морските плажове, се състои именно от експерти по геодезия.