D2, 25 години вълнуваща музика и много повече от „две следи“ в сърцата на публиката
Секция: Шоубизнес
13 Май 2024 20:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
D2, 25 години вълнуваща музика и много повече от „две следи“ в  сърцата на публиката

/КРОСС/ D2 отбеляза 25 години на сцената с концерт, който остави много повече от „двеследи" в сърцата на публиката. В един глас с емблематичната банда феноветепяха песните, които разказват четвърт век музикална история. Концертът на 10 май в НДК ще остане знаков спомен, събирайки на една сцена вокалистите на D2през годините Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо с настоящия РадостинВасилев, както и бившите ѝ членове Явор Александров, Краси Тодоров иДесислав Семерджиев.

„Нямаше кой да ни каже" даде началото на концерта и още с него бандатаизправи публиката в зала 1 на крака. Феновете слушаха още останалитенепоклатимо във времето песни „Ако някога", „Две следи", „Феникс", „Марс", „100години", „Прости ми, че сънувам теб", „Аз и ти" и др. в изпълнение на различнитевокалисти - поотделно или в различни колаборации, както и най-новото парче нагрупата „Вярвай в мен". Една от кулминациите на концерта беше изпълнението на„Ледено момиче". А финалът беше признанието на D2 към публиката с „Не могада спра да те обичам" в изпълнение на Дичо, Дидо и Радо.

Специални гости на концерта бяха Мария Илиева - „С теб научих как", Део - „Двеследи напред" и „Диви и щастливи", и Владимир Ампов-Графа - „Колко сикрасива". Сцената на D2 беше споделена и с младите изпълнители Русита Боева,която откри събитието с авторски песни, и с китариста Георги Димитров-Жожо,взел участие в акустичната част на концерта.

Група D2 е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият присъединилсе член е Дичо Т. Христов, като малко след това D2 оформя своя първи състав,включващ Александър Обретенов, Красимир Тодоров, Явор Александров. През2003 г. в групата е поканен Десислав Семерджиев.

След поредица от репетиции в сградата на 81 СОУ групата започва първите сиклубни изяви, прераснали в активна студийна и концертна дейност от 1998 г. доднес.

Настоящите членове на D2 са Димитър Кърнев (китара), Александър Обретенов(бас китара), Васил Вутев (ударни), Радостин Василев (вокали).

Бандата има четири издадени албума - „Ледено Момиче" (2000), който е най-продаваният музикален продукт на българския пазар за последните двайсет години с повече от 100 000 броя; „2002" (2002); „6" (2006) - записан, смесен имастериран в четири от най-реномираните студиа в Лос Анжелис, в които саработили и Guns"n"Roses, No Doubt, Velvet Revolver, Tracy Chapman и др.;„Феникс" (2014), композиран и записан с помощта на мобилно студио ватмосферата на бивша правителствена резиденция в продължение на две години.

В момента D2 работят по юбилеен албум със специални гости, включващ някои отнай-големите хитове на групата, както и по около двайсет нови композиции, частот които ще влязат в напълно нов албум.

През годините групата прави няколко турнета в страната и участва на български исветовни фестивали, като Eurosonic (Холандия), Rock'N'Coke (Турция), Rock forPeople (Чехия), съпорт е на концертите на Bon Jovi и Aerosmith в София и др.

D2 е отличавана многократно за „Група на годината", „Албум на годината", „Хит нагодината", „Най-добра група на живо" от телевизия ММ, БНТ, БГ радио. Два пъти еносител на Голямата награда в конкурса на БНР „Златна пролет".

Медиен партньор на концерта е БГ радио.