"Хизбула" предупреждава израелци, че няма да се върнат по домовете си, ако тяхното правителство продължи с офанзивата си в Ивицата Газа
Секция: СВЯТ
14 Май 2024 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Хизбула" предупреждава израелци, че няма да се върнат по домовете си, ако тяхното правителство продължи с офанзивата си в Ивицата Газа

/КРОСС/ Жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат у дома за началото на следващата учебна година, ако тяхното правителство продължи с офанзивата си в Ивицата Газа.

Това заяви в понеделник ръководителят на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", цитиран от "Ройтерс".

"Хизбула" води сражения срещу израелската армия през южната граница на Ливан успоредно с войната в Газа. Тя едновременно подкрепя своя съюзник, палестинската въоръжена групировка "Хамас", но и иска да възпре Израел да започне нападение срещу Ливан.

В телевизионно обръщение в понеделник Насрала повтори, че неговата групировка ще продължи да се бие, докато Израел продължава атаката си срещу Газа.

"Връзката между подкрепящия ливански фронт и Газа е окончателна, окончателна и убедителна, каза той. Никой няма да може да ги деактивира."

Боевете разселиха десетки хиляди хора от двете страни на границата и породиха страхове от по-голяма война между тежко въоръжените противници.

Израел заяви, че иска да осигури жителите да се върнат у дома на север или чрез дипломатическо споразумение с посредничество, или чрез военна атака срещу Ливан. Семейства, изселени от Северен Израел, се надяваха да се върнат у дома до 1 септември за началото на учебната година.

Насрала се обърна към разселените в понеделник, като каза: "ако искате да разрешите проблема, отидете при вашето правителство и им кажете да спрат войната срещу Газа".

Усилията на Египет и Катар да осигурят прекратяване на огъня в Газа се провалиха миналата седмица, след като Израел ефективно отхвърли плана на международните посредници.

В понеделник израелските сили навлязоха дълбоко в руините на северния край на Газа, за да си върнат район, където те твърдяха, че са разбили "Хамас" преди месеци, докато на юг танкове и войски нахлуха през магистрала към Рафах.

Израелската армия също продължи ударите срещу Ливан през уикенда и в понеделник, казаха източници от сигурността. "Хизбула" отговори с ракетен огън, а Насрала каза, че неговата група "продължава да развива своите операции в количество и качество".

Боевете между Израел и "Хизбула" бележат най-тежките им враждебни действия, откакто влязоха във война през 2006 г.

"Хизбула" многократно е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре, но също така е готова да продължи битката, ако Израел продължи да атакува Ливан.