Предстои четвъртото издание на фестивала „Денят на пчелите“
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Май 2024 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстои четвъртото издание на фестивала „Денят на пчелите“ Работилници за деца и възрастни, среща с пчелари, занаятчийски кът и куклен театър са само част от богатата целодневна програма на събитието

/КРОСС/ Четвъртото поредно издание на еднодневния фестивал „Денят на пчелите" ще се проведе на 18 май, събота, от 10:00 до 18:00 ч. в Южен парк, София. Събитието се организира от „Истински мед" по случай Международния ден на пчелите и има за цел да създаде по-голяма информираност за ползите от пчелите и важността от тяхното опазване.

Събитието е с вход свободен за всички посетители, а организаторите планират богата целодневна програма с разнообразни активности за деца и възрастни.

В рамките на целия ден посетителите на фестивала ще могат да се насладят на различни семейни активности. Децаца ще имат възможност да се включат в работилници за изработка на Memory игра за жизнения цикъл на пчелата или да си направят цветна градинка и пролетен венец. Предвидена е и образователна лекция с пчеларя Сергей Петров, с която да се обогатят знанията им за пчелите и тяхната значима роля в природата.

Много развлекателни и образователни активности очакват и по-големите посетители на празника. Една от тях ще бъде специална работилница за изработка на „моливник", в която ще бъде вдъхнат втори живот празно бурканче мед и ще бъдат използвани само естествени материали, с грижа за природата.

През целия ден на събитието ще присъстват и пчелари от програмата „Осинови кошер", които чрез редица демонстации ще запознаят посетителите с някои от процесите при производството на мед и как протича живота на пчелите в кошера.

Организаторите на фестивала предвиждат и целодневна програма от сцената. Събитието ще бъде открито от основателя на платформата „Истински мед" и представители на корпоративния бранш, които подкрепят събитието и с чиято помощ то се осъществява. Те ще запознаят присъстващите със своите практики в областта на корпоративната социална отговорност, опазването на околната среда и биоразнообразието.

За доброто настроение на най-малките гости на празника ще се погрижи театър Гестус, с техните две представления „Червената шапчица" и „Палечка".

В рамките на събитието ще се проведе и дипломирането на третия випуск на „Пчеларски университет". В него близо 40 кандидат-пчелари се обучават хибридно от опитни пчелари и преподаватели. Целта на обучителната програма е да помогне на начинаещите да стартират в занаята и да бъде поле за взаимопомагаща се общност в страната.

В зоната на фестивала се предвижда и зона за отдих в партньорство с Mastercard. Посетителите ще имат възможност и да се насладят на вкусна храна, напитки и джелато с Истински мед.

Генерални спонсори на фестивала „Денят на пчелите" са "AstraZeneca Bulgaria" и "Concentrix Bulgaria".

 Събитието се осъществява още с подкрепата на "Apivita Bulgaria", "Orbico Bulgaria", "Mastercard", "myPOS Bulgaria" и "Kaufland България".

Международният ден на пчелата се отбелязва от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите и е одобрен от ООН в края на 2017 г. Той цели да информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

Цялата програма на фестивала можете да намерите в официалното Facebook събитие на „Денят на пчелите".

За „Истински мед":

Истински мед" е платформа, която помага на българските пчелари да реализират продукцията си на честна цена, а на консуматорите на мед - да се сдобият със 100% чист пчелен мед с гарантирани качество и произход. Всяко бурканче мед директно финансира своя производител и същевременно помага за изграждането на устойчиво пчеларство в България. Повече информация можете да научите на www.istinskimed.bg