Позиция на „Росатом“ относно забраната за внос на руски обогатен уран в САЩ
Секция: Русия
14 Май 2024 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Позиция на „Росатом“ относно забраната за внос на руски обогатен уран в  САЩ

/КРОСС/ Смятаме приетия в САЩ закон за забрана на вноса на руски обогатен уран за дискриминационен и непазарен. Очевидно е, че подобни решения, които имат политически подтекст, са деструктивни за устойчивото функциониране наглобалния пазар на стоки и услуги в областта на ядрения горивен цикъл.

Днес руските предприятия от ядрената енергетика разполагат с най-съвременната производствено-технологична база, а дейността им е балансирана върху целия ядрен горивен цикъл. Възприетата от „Росатом" стратегия за глобално технологично лидерство дава значителни резултати в укрепването на сътрудничеството с чужди държави, заинтересовани от развитието на производството на ядрена енергия в рамките на прагматичен и балансиран подход. Приоритетно направление за нас е и задоволяването на нарастващото търсене на уранова продукция от руската ядрена енергетика - според прогнозите делът на ядрената генерация в енергийния баланс на Руската федерация трябва да нарасне от настоящите 20% на 25% до 2045 г.

По този начин днес „Росатом" твърдо запазва позициите си на световен лидер в ядрените технологии и ще продължи да развива отношенията си с чуждестранните партньори, заинтересовани от дългосрочно сътрудничество.