Министър Найден Тодоров участва днес в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС
Секция: КУЛТУРА
14 Май 2024 20:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Найден Тодоров участва днес в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС

/КРОСС/ Министърът на културата Найден Тодоров участва днес в заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, по време на което Съветът на министрите, отговорни за културата и аудиовизията, обсъди създаването на онлайн съдържание и овластяването на културните и творчески сектори в процеса на развитие на публиките, основано на данни.

По-късно пред медии министър Тодоров коментира, че има проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България без превод на български език. По думите на министър Тодоров в рамките на днешното заседание той и колегите му са обсъдили разпространението на тези платформи в ЕС. Българският министър на културата поясни, че има идеи за промяна на европейските правила в тази област - например с въвеждането на изискване част от приходите да бъдат насочвани за производство на европейско съдържание, включително съобразено с регионите на разпространение.

Министър Тодоров изтъкна, че основните предизвикателства пред работещите в областта на културата са заплахите, възникнали с пандемията от Ковид-19 и необходимостта да се избегне повторение на отрицателните последици, а също войните в Европа и в близост, които създават предизвикателство за културното наследство, както и развитието на изкуствения интелект.

По думите на министър Тодоров навлизането на изкуствения интелект представлява революция, която ще промени начина и представата ни за живота, затова и трябва да бъдем изключително внимателни за посоката на неговото развитие. „Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на изкуствения интелект и трябва да ги успокоим. Изкуственият интелект е математика и не може да бъде нещо добро или лошо, това зависи от нас", подчерта министър Тодоров. Но бе категоричен, че при развитието на изкуствения интелект и използването на материали с авторско право то трябва да се спазва, защото в противен случай се нарушава действащото законодателство. По отношение на дезинформацията, която ни залива, министър Тодоров коментира, че тя е част от провалена култура.

В рамките на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС Министър Найден Тодоров разговаря с българския еврокомисар Илиана Иванова, с еврокомисар Вера Йоурова, както и с Андреа Майер, държавен секретар по въпросите на културата, изкуствата и гражданските услуги на Австрия.

Министър Тодоров проведе и специална среща с министърката на културата на Германия Клаудия Рот. С нея обмениха идеи за развитието на сценичните изкуства в съвременните условия.