Готови ли сме за единната европейска валута и влизането в Еврозоната
Секция: Анализи
15 Май 2024 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готови ли сме за единната европейска валута и влизането в Еврозоната Анализ на Петър Ганев и Владимир Сиркаров

/КРОСС/ Политическата криза със сигурност е фактор за забавяне на приемането ни в Еврозоната и то в последните три години - колко пъти отиваме на избори, колко пъти се променят стратегии, но все пак водещото е икономиката, заяви в студиото на БНТ "Денят започва" Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. Над една година коментираме това. Твърде висока беше инфлацията в България и това е причината, поради която, независимо каква е политическата обстановка и техническата подготовка, което също е фактор, не може да влезем от 1 януари 2025 година. По думите му, годишната инфлацията най-вероятно ще падне под 3%, но средногодишната все още е висока, около 6%.

Политическата конюнктура е важна, за съжаление, а виждаме че и през призмата на правене на бюджет на публични политики, тя влияе както на инфлацията, която е проблем, така и генерално върху погледа върху България като една стабилна, фискално устойчива страна и страна, която, ако влезе в Еврозоната, няма да има проблеми по тази линия. Това коментира икономистът Владимир Сиркаров.

Управителят на БНБ Димитър Радев многократно във времето е споделял това, че трябва да има синхронизиране между паричната и фискалната политика, нещо, което не се случва в България, но не се случва и извън България. Това е един голям казус и в Западна Европа, свързан с това, че паричната политика в последната година и половина, започна да се затяга съществено, поради сериозните инфлационни проблеми, но от фискална гледна точка е трудно, най-вече защото изисква политическа воля и приемането на неизбежните щети от гледна точка на политически електорат в доста краткосрочен план.