Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2024 15:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Университетите излизат на протест със закана за блокади на ключови пътища в страната Всички държавни висши учебни училища ще бъдат затворени на 20 май

/КРОСС/ Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май. На тази дата висшите учебни заведения ще останат затворени, а дните на протест ще се увеличават до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата.

На 20 май преподавателите от всички държавни университети у нас ще пристигнат с автобуси до София, за да протестират пред Министерството на финансите. От следващата седмица във висшите учебни заведения няма да има лекции, няма да се обслужват административно и студентите. Освен, че ще протестират символично с лентички в деня на 24 май, университетските преподаватели са готови да стигнат и по-далеч в отстояването на исканията си.

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати", каза в ефира на „Здравей, България" председателят на синдикална организация „Висше образование и наука" към КНСБ в УХТ - Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС" в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите. „Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент - не е спазено", обяви Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука" към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.

Национален браншов синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ стягат протести. Те вече изпратиха писмо до президента, служебния премиер и редица институции. В него се обявяват срещу ниските възнаграждения в НИМХ, БАН, Държавните висши училища и Селскостопанската академия.

Според проф. Лиляна Вълчева държавата системно недофинансира науката и образованието. "Тази година не получихме никакви средства - нито за обучение, нито за научни дейности. От 1 януари трябваше заплатите да са повишени, но няма такова постановление. Има огромно напрежение в системата, стоим на много ниски заплати. Началната на асистент е 1810 лева. Настояваме за допълнителни средства - 11,5 млн. на месец. Висшите училища са ощетени с над 326 млн. лева за последните години", отбеляза тя.

Доц. Полина Милушева споделя, че заплатите не са променяни от години за неакадемичния състав. "Около 2300-2400 лева е средното възнаграждение. Искаме да се изпълни заложеното в постановлението в Законите за бюджета и висшето образование", посочи тя.