Инспекцията по труда запозна студенти от Нов български университет с трудовите им права и задължения при работа в чужбина
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Май 2024 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инспекцията по труда запозна студенти от Нов български университет с трудовите им права и задължения при работа в чужбина

/КРОСС/  Лекция за правата и задълженията на работещите българи в чужбина изнесоха пред студенти от Нов български университет Деница Николова и Димитър Маджаров от дирекция „Трудова мобилност" към ИА „Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ).

В началото на презентацията представителите на Агенцията направиха кратко представяне на статута, ролята и функциите на Инспекцията по труда като контролен орган, гарантиращ спазването на трудовото законодателство във всички отрасли и дейности. По време на лекцията бяха представени основните моменти от законодателството в областта на командироването и изпращането в рамките на предоставяне на услуги, дейността на предприятията, осигуряващи временна работа и трудовата заетост на чужденци - граждани на трети страни, у нас. Инспекторите по труда представиха и конкретни случаи от техния професионален опит и добри практики от участието им в трансгранични събития, международни проекти и съвместни и съгласувани проверки с други държави - членки на ЕС.

За 2024 г. това бе второто организирано информационно събитие за Нов български университет, в което взеха участие представители на Главната инспекция по труда. То е част от поетите ангажименти на Агенцията във връзка с подписаното в началото на годината Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност. Досега лекции са изнесени още във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков" и в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", с които ИА ГИТ също има подписани споразумения.

През месец април 2024 г. представител на ИА ГИТ взе участие и в кариерния форум на Техническия университет - София.

Продължават и лекциите в средните училища с цел запознаване на младежите с техните трудови права и задължения и защо е важно да спазват правилата за безопасна работа. Във фокуса на събитията попадат учащите, защото те са бъдещи участници на пазара на труда, а културата на превенция се възпитава още в процеса на училищния етап на обучение. Към момента такива събития се проведоха в градовете Видин, Варна, Бургас, Добрич, Монтана, Хасково, Пазарджик, Силистра, Русе, Шумен. Предстои провеждането им и в други градове в страната.