Руски вицепремиер получи нови задачи за координация на икономиката
Секция: Русия
18 Май 2024 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски вицепремиер получи нови задачи за координация на икономиката

/КРОСС/ Руският вицепремиер Александър Новак, водещо лице в енергийния сектор и в преговорите с обединението ОПЕК+, беше натоварен с нови отговорности да координира икономиката, става ясно от правителствено съобщение, цитирано от Ройтерс.

Анонсът, който беше направен на сайта government.ru, се изброяват добавените задължения на Новак, включително да координира политиката в социално-икономическата сфера и да контролира мерките за компенсиране на западните санкции, а също и инвестиционната политика, подкрепата за малкия и средния бизнес и единната финансова, кредитна и валутна политика.

Борис Беляков, прессекретар на премиера Михаил Мишустин, заяви, че 52-годишният Новак "с оглед на задачите, които са му поверявани в миналото, и натрупания от него управленски опит е доказал, че притежава нужните умения и компетентност да организира работата на най-високото възможно равнище".

В прессъобщението се казва, че Новак ще ръководи "разработването на единен план за постигане на националните цели за развитието на Русия до 2030 и 2036 г."

По-рано през седмицата президентът Владимир Путин утвърди състава на правителството си, след като беше преизбран през март за нов шестгодишен мандат.

Новак е вицепремиер от 2020 г., а преди това от 2012 г. дотогава беше енергиен министър.

Той е публичното лице на Русия в преговорите във формата ОПЕК+, който събира заедно Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и други държави производители на нефт. Обединението съгласува и намалява равнищата на националните добиви, за да не се допуска пренасищане на международните пазари.

Източник:БТА