Председателят на руската Държавна дума заяви, че ЕС действа лицемерно, като е забранил разпространението в блока на четири руски медии
Секция: Русия
18 Май 2024 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателят на руската Държавна дума заяви, че ЕС действа лицемерно, като е забранил разпространението в блока на четири руски медии

/КРОСС/ Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин упрекна днес ЕС, че е забранил разпространението в Европейския съюз на четири руски медии, и заяви, че това показва как Западът отказва да приеме всякаква алтернативна гледна точка и унищожава свободата на словото, предаде Ройтерс.

ЕС съобщи вчера, че спира разпространението в Европейския съюз на базирания в Прага новинарски сайт "Гласът на Европа", руската новинарска агенция РИА Новости, както и вестниците "Росийская газета" и "Известия" с мотива, че те са от съществено значение и средство за подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна.

По-рано тази седмица говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че този ход ще доведе до остра реакция срещу западните медии в Москва. Към този момент обаче все още не е ясно кои медийни организации ще бъдат засегнати, отбелязва Ройтерс.

"Ръководството на ЕС може само да говори за свобода на словото, но всъщност не я толерира", каза Володин, който е близък съюзник на президента Владимир Путин и член на руския Съвет за сигурност.

"Те блокират всяка алтернативна гледна точка, унищожават свободата на словото, нарушават правото на свободно разпространение и получаване на информация", заяви той.